HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyömbér (1) gyomber (6) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristalycukor (5) kristálycukor (1) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszín (1) tejszin (65) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2009.02.28. 08:21 A.N.R.

Tahini - Vkf. XXIII. - 1. rész

Címkék: olaj fokhagyma szezammag

A legújabb vkf-kiírás szerint olajos magvakat kell használnunk a pályaművekhez. Grenadine jól feladta nekem a leckét ezzel a feladattal, mivel kis családunk tagjai nem különösképpen rajonganak az olajos magvakért az ételben, inkább natúr rágcsáljuk el a diót, mogyorót, mandulát, pisztáciát, kesudiót, napraforgómagot. Néha-néha azért egy-egy ételbe is kerül belőlük, így aztán kis gondolkodás után össze tudtam állítani egy egész menüt az eddig bemutatott magvas ételekből kiegészítve a most bemutatandókkal, de ebben aztán ki is merült a felhozatal.

A menü:
előétel: tahini (recept ld. alább) kis kenyérfalatokra kenve, mondjuk sokmagvas kenyérre (lenmag, napraforgómag, szezámmag)
leves: sütőtökleves, meghintve pirított tökmaggal (ez az én receptemből kimaradt, de pótolható)
főétel: gyümölcsös kuszkusszal töltött csirkecomb (fenyőmag)
desszert: fahéjas linzer (dió), vaníliáskifli (mandula), szezámkeksz (szezámmag) vagy cantuccini (ld. következő poszt)

Az előétel lehet saláta is, ha az alább bemutatott tahinit kevés joghurttal összekeverve öntetként használjuk.

Tehát a tahini (azaz szezámmag-krém) hozzávalói:
15 dkg szezámmag
1 gerezd fokhagyma

2 ek olaj
1 ek citromlé (jó esetben frissen facsarva)
víz (0,5 - 1 dl)

A szezámmag kávédarálóval vagy aprítóval megdaráljuk (az utóbbival kissé darabos marad, de nem vészes). A fokhagymát fokhagymanyomóval áttörjük. A szezámmagot, a fokhagymát, az olajat, a citromlevet és a sót alaposan összekeverjük. Végül lassanként hozzáadjuk a vizet, hogy minél krémesebb legyen. Kenyérre kenve vagy joghurttal salátaöntetként nagyon finom.

 

 

A szezám Indiából származik, és Kínán ill. Japánon keresztül terjedt el az egész világon. Magas kalcium-tartalma miatt sok helyen használják, ahol a tejtermékek fogyasztása nincs elterjedve úgy, mint nálunk. 100 gramm szezámmag tartalma (többek között):
20 g fehérje
50 g zsír
21 g szénhidrát
4,5 g nátrium
783 mg kalcium
347 mg magnézium
10 mg vas
A, E, B1, B2 vitamin
Mint látható, tápanyag-tartalma magas, ezért érdemes beiktatni az étrendünkbe. Sokféle étel készülhet belőle, édes és sós egyaránt. Olaját főzéshez és salátakészítéshez is használhatjuk. (Forrás)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr525974850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása