A legújabb vkf-kiírás szerint olajos magvakat kell használnunk a pályaművekhez. Grenadine jól feladta nekem a leckét ezzel a feladattal, mivel kis családunk tagjai nem különösképpen rajonganak az olajos magvakért az ételben, inkább natúr rágcsáljuk el a diót, mogyorót, mandulát, pisztáciát, kesudiót, napraforgómagot. Néha-néha azért egy-egy ételbe is kerül belőlük, így aztán kis gondolkodás után össze tudtam állítani egy egész menüt az eddig bemutatott magvas ételekből kiegészítve a most bemutatandókkal, de ebben aztán ki is merült a felhozatal.
A menü:
előétel: tahini (recept ld. alább) kis kenyérfalatokra kenve, mondjuk sokmagvas kenyérre (lenmag, napraforgómag, szezámmag)
leves: sütőtökleves, meghintve pirított tökmaggal (ez az én receptemből kimaradt, de pótolható)
főétel: gyümölcsös kuszkusszal töltött csirkecomb (fenyőmag)
desszert: fahéjas linzer (dió), vaníliáskifli (mandula), szezámkeksz (szezámmag) vagy cantuccini (ld. következő poszt)
Az előétel lehet saláta is, ha az alább bemutatott tahinit kevés joghurttal összekeverve öntetként használjuk.
Tehát a tahini (azaz szezámmag-krém) hozzávalói:
15 dkg szezámmag
1 gerezd fokhagyma
só
2 ek olaj
1 ek citromlé (jó esetben frissen facsarva)
víz (0,5 - 1 dl)
A szezámmag kávédarálóval vagy aprítóval megdaráljuk (az utóbbival kissé darabos marad, de nem vészes). A fokhagymát fokhagymanyomóval áttörjük. A szezámmagot, a fokhagymát, az olajat, a citromlevet és a sót alaposan összekeverjük. Végül lassanként hozzáadjuk a vizet, hogy minél krémesebb legyen. Kenyérre kenve vagy joghurttal salátaöntetként nagyon finom.
A szezám Indiából származik, és Kínán ill. Japánon keresztül terjedt el az egész világon. Magas kalcium-tartalma miatt sok helyen használják, ahol a tejtermékek fogyasztása nincs elterjedve úgy, mint nálunk. 100 gramm szezámmag tartalma (többek között):
20 g fehérje
50 g zsír
21 g szénhidrát
4,5 g nátrium
783 mg kalcium
347 mg magnézium
10 mg vas
A, E, B1, B2 vitamin
Mint látható, tápanyag-tartalma magas, ezért érdemes beiktatni az étrendünkbe. Sokféle étel készülhet belőle, édes és sós egyaránt. Olaját főzéshez és salátakészítéshez is használhatjuk. (Forrás)