Nagyon régen keresem már a békebeli vajaskifli receptjét, azt, amelyiknek isteni vajas íze van, patkó formája és nagyon kevés helyen lehet kapni. A legtöbb boltban csak a neve szerint vajas, íze semmi. Itt a városban van egy pékség, ahol finomat sütnek, de messze van és elég drága is, úgyhogy ritkán jutok hozzá. Kipróbáltam már egy-két receptet, egyik sem az igazi. Ezt a receptet megint Limaránál találtam. Az első sütésnél is finom lett az eredmény, de a másodikra azért kicsit növeltem a vaj arányát, és azt hiszem, ennél maradok, mert így azért finomabb lett. De még mindig nem az igazi :-(. Viszont nagy sikere van otthon, úgy kell beosztani, hogy ki mennyit ehet, ha azt akarjuk, másnapra is maradjon legalább egy reggelire :-)).
Hozzávalók:
2 dl tej
8 dkg tejföl
15 dkg olvasztott vaj
2 csapott tk só
2 ek burgonyapehely
csipet aszkorbinsav
50 dkg finom liszt
1,5 ek barna cukor
egy csomag száraz élesztő
A kenyérsütő gépbe pakoltam a dolgokat és dagasztás programra állítottam. Miután kész lett, kivettem a tésztát, ami meglehetősen olajos, de könnyen kezelhető.
A sütőt 220 fokra melegítettem. A tésztát 10 egyforma részre osztottam (nagyjából 10 dkg-s adagok), kinyújtottam nagyjából tojás formájúra, majd átadtam a 3,5 éves nagyfiamnak, aki "palacsintákat" tekert belőle, én pedig patkó alakúra formáztam. (A fiam segítsége jól látszik a végeredményen :-).) Sütőzacskóba tettem 5-5 darabot, vizet spricceltem a tetejére, bekötöttem a zacskókat. Kb. 20 perc alatt megsült. Nagyon finom, puha kifli lett az eredmény, amiből még a fiam is megevett egy felet még langyosan, pedig ő szinte soha nem eszik pékárut.
