Tegnap vettem egy doboz gombát, de nem volt konkrét célom vele. Itthon megkérdeztem a páromat, mit főzzek, azt mondta olyat, amihez lehet krumplipürét enni (mostanában köretmizéria van nálunk, a krumplipürén kívül semmit nem fogad szívesen, esetleg még tésztát hajlandó enni). Belenéztem a Stahl-szakácskönyvembe (Gyors házias ételek) és megláttam ezt a csirkét, amit Stahl Judit Az Ínyesmester szakácskönyvéből vett. Ehhez lehet krumplipürét enni :-). Az én receptem nem azonos egyik könyvben olvashatóval sem, de egyértelműen azok alapján készült el a csirke, és nagyon finom lett.
Hozzávalók:
4 egész csirkecomb (nem nagyok)
kb. 40 dkg champion gomba
3 kisebb fej hagyma
egy maréknyi fagyasztott zöldborsó
3 babérlevél
10 dkg vaj
kb. 2-3 ek olaj
1,5 dl tejszín
kakukkfű, só, bors
1 dl száraz fehér bor
A hagymát megtisztítottam, apróra vágtam. A gombát megmostam, felszeleteltem. A csirkecombokat kettévágtam, sóztam, borsoztam. Elővettem egy nagyobb lábast, amit a sütőbe is betehetek, a vajat és az olajat felhevítettem, a csirkecombokat nagy lángon pár perc alatt megpirítottam, majd kivettem. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítettem. A helyükre tettem a hagymát és megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a gombát, borsót, csirkét, a babérlevelet és kevés kakukkfüvet. Összekevertem, ráöntöttem a bort és néhány percig forraltam. Lefedtem az edényt alufóliával és betettem a sütőbe, nagyjából 35 percig otthagytam.
Mikor kész lett, a csirkecombokat kivettem egy tálra, a gombás-borsós keverékhez hozzáöntöttem a tejszínt és néhány percig forraltam, majd rákanalaztam a húsra. Krumplipürével ettük, és megegyeztünk, hogy máskor is fogom készíteni.
