Nálunk nem szokás húsvétkor kalácsot enni, nem tudom, miért alakult így. Mivel most már jó néhány éve külön család vagyunk, lassan kialakulnak a saját hagyományaink, és ebbe valószínűleg bele fogjuk építeni a húsvéti kalács-evést is, én legalábbis szeretném. A mai sütés is erre volt felkészülés.
Egy ideje már nem vettem meg a Praktika magazint, mert az új stílusa nem igazán jött be nekem, de most megvettem, részben a hozzá adott matricák miatt, hiszen a nagyobbik fiamat nem győzzük ellátni matricákkal :-). Ha meg már megvettem, nyilván megnéztem, mi van benne és bizony jó pár használható ötletet találtam. Az egyik a fűszeres koszorú volt, amit azonnal meg akartam sütni, amint megláttam. Nem is váratott sokat magára a dolog, mivel annyira egyszerű az elkészítése, két gyerek mellett is pillanatok alatt megy. Azt hiszem, húsvétkor is megsütöm, de lehet, hogy még addig is párszor.
Hozzávalók:
25 dkg finom liszt
25 dkg rétes liszt
2,5 dl tej
1 tojás
1,5 kk só
1 kk porcukor
1 csomag száraz élesztő
12 dkg vaj
A töltelékhez: 6-8 ek apróra vágott zöldfűszer, nálam petrezselyemzöld és újhagyma zöldje.
A lekenéshez: 1 tojás, fél dl tejföl.
A tészta hozzávalóit belepakoltam a kenyérsütő gépbe: a tejet, 6 dkg olvasztott vajat, a tojást, lisztet, sót, cukrot, élesztőt. Dagasztás programra állítottam. Másfél-két óra múlva vettem ki, kinyújtottam téglalap alakúra. Rávágtam a maradék 6 dkg vajat, majd rászórtam az apróra vágott hagymát és petrezselymet. Feltekertem, koszorút formáztam belőle, a végeit összedolgoztam. 1,5 - 2 centinként bevágtam a szélét és hagytam még kelni nagyjából negyed órát. Közben felmelegítettem a sütőt 180 fokra. A kész koszorút egy szilikonnal bélelt tepsire raktam, majd a tojás és a tejföl keverékével alaposan lekentem. Nagyjából 30 perc alatt készre sütöttem. Most nincs itthon hozzá főtt sonka, de szerintem nélküle is fejedelmi, akár reggelire, akár uzsonnára.