Tegnap szűk családi körben (mi ketten meg a gyerekek) úgy döntöttünk, hogy grillezett csirkeszárnyakat fogunk ebédelni. Ehhez csak salátát készítettem, más köretet nem. Mivel nagyobbik gyermekem nem szívleli mostanság a húsevést, ezért készült majonézes kukoricasaláta (azt ugyanis szívesen eszi), az én kedvemért pedig reteksaláta. Ez utóbbinak a páromnál is nagy sikere volt, el is fogyott mind.
Hozzávalók:
egy nagy doboz joghurt
egy nagy csomó retek
2 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj, só, bors
A retket a kertben szedtem, vegyesen hónapos retek és jégcsapretek. Egyelőre még elég kicsik, de már nagyon finomak. Jó sokat szedtem a méret miatt, szerintem tisztességes méretű retekből nagyjából 5-6 darab tesz ki ennyit.
A joghurtot egy tiszta konyharuhába tettem, egy fazék szélére helyezett fakanálra kötöttem és lecsepegtettem néhány óra alatt. A retket megmostam és megreszeltem, majd besóztam és hagytam állni úgy kb. fél órát.
A lecsepegett joghurtba belekevertem az apróra vágott fokhagymát, kevés borsot és olívaolajat. A retket kinyomkodtam a sós létől és összekevertem a joghurtos masszával. Gyakorlatilag úgy készítettem, mintha tzatziki lenne, csak uborka helyett retekkel. Nagyon finom lett.
Az alábbi képeket pedig a párom kifejezett kérésére rakom ide, ugyanis ő sütögette a szárnyakat és a gombát. A szárnyakat fűszerkeverékkel pácoltam, a gombára pedig rácsorgattam azt az olajat, amiben az aszalt paradicsomot raktam el, ettől nagyon finom paradicsomos íze lett.