Néhány hete volt a Könyvfesztivál, ahova a családdal látogattunk el. Ahogy beléptünk, szemembe ötlött a Vince Kiadó standja, ahol a Le Cordon Bleu sorozat köteteit harmadáron (!) árulták. Nem vagyok nagy szakácskönyv-gyűjtő, de ennek képtelen voltam ellenállni. Rögtön vettem hármat, mivel a sorozatról jókat hallottam: Reggeli falatok, Aprósütemények, Burgonya. Már aznap kinéztem jó néhány elkészítendő ételt. Az elsőt tegnap sikerült elkészítenem a Reggeli falatok c. kötetből. A muffin receptjén minimális módosításokat hajtottam végre annak függvényében, hogy mit találtam a hűtőben. Nagy sikere lett, biztos, hogy máskor is elkészül.
Hozzávalók:
15 dkg kukoricaliszt
15 dkg finom liszt
3 dkg cukor
1 tk sütőpor
1 tk só (ezt kicsit kevésnek találtam, de lehet, hogy ha több a szalonna, akkor elég)
3 dl joghurt
2 tojás
7 dkg olvasztott vaj
egy darabka füstölt császárszalonna megsütve és apró kockára vágva (nem mértem, mekkora, nagyjából 5 dkg lehetett, a recept szerint 10 dkg kell bele, de ennyi nem volt itthon)
12 dkg apróra vágott cheddar vagy gouda sajt
A szokásos módon készül: nedves hozzávalók külön, száraz hozzávalók külön, aztán össze az egész, a végén bele a szalonna és a sajt. 180 fokon papírkapszlikban vagy vajjal kikent formába öntve kb. 15-20 perc alatt megsül (tűpróba).