Apu születésnapjára készült a bográcsgulyás is, és sütöttem neki egy tortát. A puncstortát néztem ki, de figyelnem kellett arra, hogy nem lehet benne alkohol és nyers tej, mert ezeket apu gyomra nem bírja. Az alkohol a gyerek miatt is kimaradt. A végeredmény egy nem túl szép, de mindenki szerint nagyon finom süti lett, amiből lehet majd sütnöm máskor is. Pillanatok alatt elfogyott.
Hozzávalók:
egy db 8 tojásos piskóta lap
egy db 4 tojásos piskóta lap (persze saját sütésű)
1 dl főtt tej + 4 dl tej
rumaroma bőven
15 dkg porcukor
3 csapott evőkanál kristálycukor
1 dl kávé
2 ek kakaópor
10 dkg vaj
1 tojás
1 csomag puncs ízű pudingpor (ennek a kiváltására most nem volt ötletem, de gondolkodom)
a tetejére kevés olvasztott csokoládé
A 8 tojásos piskótalap belsejét kiskanállal kivájtam úgy, hogy oldalt és alul is kb. 1 cm vastag maradjon.
1 dl főtt tejbe öntöttem bőven rumaromát, ennek kb. a harmadával meglocsoltam a kivájt lapot, a többit pedig a tészta "törmelékre" öntöttem.
Egy tojást összekevertem 1 dl kávéval és 2 ek kakaóporral és a porcukorral, majd gőz fölött óvatosan, folyamatosan kevergetve felforraltam, épp csak forráspontig, hogy véletlenül se ugorjon össze. Az így kapott sűrű krémbe belekevertem a vajat, majd amikor felolvadt, hozzáadtam a kikapart tésztát és alaposan összekevertem. Beletöltöttem a kivájt lapba, ráterítettem a másik lapot és beraktam a hűtőbe dermedni.
A pudingporból 4 dl tejjel és 3 ek kristálycukorral sűrű pudingot főztem. A hűtőből kivett tortára kentem, persze nem sikerült tökéletesre, de előbb-utóbb majd csak kicsit ügyesebb leszek :-). A tetejére pedig olvasztott csokoládét csorgattam, ezt is úgy, hogy sikerült. De a családnak tetszett. És a lényeg: nagyon finom lett.