Kisebbik fiam a múlt héten töltötte be az első életévét. Szombaton tartottuk a családi szülinapi partit, és persze sütni akartam neki egy tortát. Mivel még szopizik, így tejterméket, tejet nem kapott még, ahogy tojásfehérjét sem. A torta kiválasztásánál erre figyelemmel kellett lennem. Jó ideje gyűjtögettem a tej- és tojásmentes recepteket, de egyik sem volt kimondottan szimpatikus. Aztán egyszer csak beugrott: palacsintát lehet sütni tej nélkül, hiszen sokan a szódavízre esküsznek. Ráadásul az is eszembe jutott, hogy egyszer nekem véletlenül sikerült tökéletes palacsintákat sütni tojás nélkül is. Nos akkor hajrá, ez lesz a megoldás.
Hozzávalók:
liszt
pici só
kevés cukor
szénsavas ásványvíz
egy tojás sárgája
a töltelékhez: alma, fahéj, cukor
kevés olaj
Kb. négy evőkanál liszthez hozzáadtam egy csipetnyi sót, kb. egy teáskanál cukrot és annyi vizet, amennyivel megfelelő állagú palacsintatésztát tudtam készíteni. Mivel a tökéletes állagot így nem értem el, belekevertem még egy tojás sárgáját is, ami jót tett neki. Megpróbáltam hagyományos palacsintasütőben kisütni, de nem voltam sikeres, ezért elővettem a tükörtojás-sütő serpenyőmet, tettem mind a négy mélyedésbe egy kevés olajat, felforrósítottam, majd elosztottam négy felé a masszát és mindkét oldalán megsütöttem.
Két nagyobb almát megreszeltem, adtam hozzá egy evőkanál cukrot, kevés fahéjat és kevés olajon megpároltam. Amikor kihűlt, egymásra rétegeztem a palacsintákat és az almát, a tetejét megszórtam porcukorral és beleszúrtam a gyertyát.
A pici fiam először a gyertyát akarta megkóstolni, ebben megakadályoztam. Utána lelakpta a felső réteget és eldobta. Majd meg akarta kóstolni az almát, de nem volt megfelelő eszköz a kezében, hát fejjel előre rábukott.