Még a múlt héten a szülinapra készülődve sütöttem két adagot ebből a süteményből, amit én személy szerint mindig nagyon szerettem, de eddig sosem sütöttem. Ugyanis nem tudtam, hogy kell, és el sem tudtam képzelni, hogy ennyire egyszerű. Most az Aprósütemények c. Vince-kiadványból már meg tudom sütni, és mivel a családnak is ízlik, valószínűleg fogom is.
Hozzávalók 1 adaghoz, azaz kb. 16-18 db-hoz:
12 dkg puha vaj
kevés vanília aroma
1 tk reszelt citromhéj
5 dkg porcukor
1 tojás
15 dkg liszt
csokoládé a bevonáshoz (nálam most maradék csokinyuszik, de étcsokival az igazi)
A sütőt 200 fokra melegítettem.
A vajat a vaníliával, a citromhéjjal és a porcukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a a tojást, majd a lisztet. Elővettem a habkinyomó pisztolyomat (persze habzsák is tökéletesen megfelel a célra) és a csillag formájú betéttel megpróbáltam 6-8 cm hosszú, nagyjából 1,5 cm széles csíkokat nyomni a sütőpapírral kibélelt tepsire. Egy tepsibe nagyjából 8-10 darabot sikerült, eleinte még egy kicsit bénáztam, de hamar belejöttem. 7-10 perc alatt megsül, inkább 10. A tepsiből azonnal kivettem (lapát segítségével, mert különben törik) és rácson hagytam hűlni.
A csokoládét gőz fölött felolvasztottam és a kész sütiket belemártogattam. Ez a folyamat nem volt olyan nagyon egyszerű, ez látszik is a végeredményen, de a nem igazán szép látványt feledteti az íz :-). Egy kis gyakorlattal gyönyörű kekszeket lehet sütni.
