Az utóbbi hetek sok munkája, rohanása közepette nem sikerült tartanom a tervemet, miszerint erre a vkf-re több pályaművel is készülök. Éppen csak arra volt időm, hogy megfőzzem ezt a nagyon egyszerű levest, amit a Vince kiadós Burgonya c. könyvemből néztem ki. Pedig olyan sok jó recept van még ebben a könyvben, amit el kell készítenem. Csak azt nem tudom, mikor, mivel hamarosan jó néhány hétre megszabadítanak a konyhámtól annak érdekében, hogy később egy szebb és praktikusabb konyhába költözhessek. Az addig következő egy-két hétben még igyekszem majd újdonságokat is főzni-sütni és posztolni, aztán pár hétig semmi. De érdemes lesz várni :-).
De most a levesről. A könyv szerint a franciák eleinte nem kedvelték a krumplit, az "ördög teremtményének" tartották. Antoine Parmentier, a XVIII. században élt neves szakácskönyvíró szerettette meg velük, ezért róla nevezték el ezt a levest.
Hozzávalók:
kb. 30-35 dkg krumpli
1 szál póréhagyma fehér része
10 dkg vaj
só, bors
A póréhagymát hosszában kettévágtam és vékonyan felszeleteltem. A vajat megolvasztottam, beletettem a hagymát és kb. 10 percig pároltam. A krumplikat hosszában négy részre vágtam, majd szintén vékonyan felszeleteltem. Megforgattam a hagymás vajban, majd felöntöttem kb. 1,5 l vízzel. Forrástól számított fél óráig főztem fedő alatt, így szinte elfőtt a krumpli is, a hagyma is. A végén sóztam, borsoztam. Igazán finomra sikerült, mindenkinek nagyon ízlett.
Főztem én már máskor is krumplilevest póréhagymával, csak abba tettem kolbászt is. A párom most is próbált rábeszélni, de ragaszkodtam az eredeti recepthez, nem kell mindig kolbászt enni :-). Arról nem is beszélve, hogy a főételben volt hús jócskán.
A blogomon egyébként elég sok krumplis étel van, hiszen szeretjük. Van köztük leves, köret, egytálétel, saláta, kenyér sőt még sütemény is. Lehet válogatni, most már eggyel több közül. Arról a sokról nem is beszélve, amelyeket a többi blogger fog bemutatni a vkf-en. Kiváncsian várom :-).