Múlt héten mindenféle hátsó szándék nélkül a kosaramba raktam egy doboz ricottát a boltban. Fogalmam sem volt, mi lesz vele, a hűtőben várta a sorsát. Tegnap este aztán azon gondolkodtam, mi legyen ma az ebéd, és megláttam a ricottát, aztán jól ki is találtam, hogy sütök egy quiche-t.
Hozzávalók:
15 dkg finom liszt
1 tojás
7 dkg vaj
só
a töltelékhez:
25 dkg ricotta
1 dl tejszín
2 közepes tojás
só, bors, szerecsendió
2 paradicsom
5 dkg húsos füstölt szalonna
A tészta hozzávalóit összedolgoztam, aztán beletettem egy nylonba és a hűtőbe raktam pihenni, még reggel. Nem sokkal dél előtt beizzítottam a sütőt 180 fokra, majd fogtam a pitesütő tálamat és a tésztát szépen belenyomogattam, igyekeztem egyenletesen. Villával megszurkáltam, majd 10 percig sütöttem.
Közben elkészítettem a tölteléket: a ricottát összekevertem a tejszínnel, a tojással, tettem bele sót, borsot, szerecsendiót ízlés szerint (közben megkóstoltam). 10 perc elteltével kivettem a tésztát, beleöntöttem a masszát, rákarikáztam a paradicsomot, és rápakoltam a vékony szeletekre vágott szalonnát. 20 percre visszaraktam a sütőbe.