Anyu kapott 5 kg meggyet a kollégájától, de nem nagyon volt kedve csinálni vele bármit is, mivel kimagvalt meggybefőttje még van a süteményekhez, másra meg nem nagyon szokta használni. Így hát felajánlotta nekem. Szerencsére én már magvalva kaptam :-).
Emlékeztem rá, hogy olvastam valahol egy szimpatikus meggyszörp receptet, meg is találtam, hol. Mivel tudtam, mit fogok tenni, nem tiltakoztam a sok meggy ellen. Kb. egy kg-t lefagyasztottam, a maradék 3 kg-hoz (magvalva kb. négy kg lett az ötből) öntöttem 0,3 dl 20%-os ecetet és kevés vizet, hogy ellepje. Sok víz nem kellett, mivel elég leveses volt, szinte a saját leve ellepte teljesen. Egy napig így hagytam állni. Aztán leszűrtem a levét (nem nyomkodtam ki), így kaptam 2 l levet, amihez kevertem 2 kg kristálycukrot és 2 tk szalicil. Miután a cukor feloldódott, alaposan kimosott üvegekbe öntöttem, lett majdnem 3,5 l szörpöm.
A visszamaradt meggyhez adtam kb. fél kg kristálycukrot (nem mértem, nagyjából ennyi volt a zacskóban), üvegekbe töltöttem, a tetejükre raktam egy-egy késhegynyi szalicilt, lezártam, és ment a spájzba. A terv, hogy süteménybe fogom rakni majd ősszel-télen. Remélem, nem lesz semmi baja addig :-).