Ma eljutottam végre odáig, hogy főztem. Eddig anyu látott el minket ebéddel, ill. egy adag tojáslevest főztem valamelyik nap, de az igazán nem volt kihívás. Tegnap este gondolkodtunk azon, mit főzzek ma, de alkalmazkodni kellett az egyelőre még kissé hiányos készleteinkhez. Így aztán abból főztem, amit találtam: a fagyasztóban csirkemell, zöldség, a spájzban szélesmetélt (azt hittem, van itthon más tészta is, de tévedtem). Reggel a gyerekekkel elsétáltunk a kis boltba tejszínért és már készülhetett is az ebéd.
Hozzávalók:
másfél csirkemellfilé (nagyjából 50-60 dkg lehetett, nem mértem)
10-15 dkg fagyasztott zöldségkeverék (tudom, ilyenkor a friss lenne az igazi, de vásárolni igazán nem volt most lehetőség) - ami benne volt: cukkini, kelbimbó, karfiol, bébikukorica, sárgarépa
vaj, olaj
2 dl tejszín
1 ek liszt
só, bors, szerecsendió
A csirkemellet csíkokra vágtam, sóztam, borsoztam. Az olajat és a vajat felforrósítottam, beleraktam a húst. Miután kifehéredett, lefedtem és megpároltam. Kiszedtem a húst a zsiradékból, helyére tettem a zöldséget, megsóztam, majd megpároltam. Hozzáadtam egy ek lisztet, kicsit pirítottam, majd ráöntöttem a tejszínt. Szórtam rá kevés borsot és szerecsendiót, majd egy-két percig forraltam. Visszaraktam a húst, fedő alatt további 2-3 percig főztem. Miután kikapcsoltam, hozzákevertem a közben megfőtt szélesmetéltet.