Az üdülési csekkeknek köszönhetően tudtunk pár napot pihenéssel tölteni a nagy házbővítés után. Egerszalókon jártunk a Hotel Shirazban, ami egy igazán színvonalas szálloda, természetesen színvonalas árakkal is, de úgy voltunk vele, hogy túl sok időnk nincs, azt a néhány napot viszont töltsük jó körülmények között. Az üdülési csekkbe 5 nap fért bele.
Félpanziós ellátást kértünk, azaz reggelit és vacsorát. Az ebédet mindig megoldottuk valahogy. Szégyenszemre még a Mekibe is eljutottunk Egerben. Egyrészt azért, mert volt egy csomó kuponunk, másrészt azért, mert lehet fizetni meleg étkezési utalvánnyal (spóroljunk a pénzzel, amennyire csak lehet), harmadrészt meg azért, mert ott aránylag nyugisan tudok én is enni a két gyerek mellett. A sült krumpli ugyanis az az étel, amit mindkét gyerek önállóan megeszik. A nagy mást is megeszik önállóan, csak nagyon válogatós, és semmi se jó neki. A sült krumpli viszont bármikor jöhet. A kicsi meg bármit megenne, ha etetem, mert egyedül még nem sok mindennel tud megbirkózni, a sült krumplival igen. Meg a csirke falatkákkal is. Tömte is magába rendesen. (Az egészségtelen étel miatti lelkiismeretfurdalásomat meg csökkenti az a tény, hogy nagyon ritkán jut ilyenhez, általában normálisan étkezünk.)
Az egyik ebédet egy nem túl drága étteremben költöttük el, amire szintén azért esett a választásunk, mert lehet étkezési utalvánnyal fizetni. Az ebéd jó volt, bőséges, de semmi extra. Kétszemélyes tálat kértünk, volt benne rántott sajt, rántott gomba, cigánypecsenye, sajttal töltött pulykamell, zöldköret, rizs, szóval unalmasnak nem nevezném, de tényleg semmi extra, a szokásos.
Egyik alkalommal egy barátunkat látogattuk meg, akivel grilleztünk sertéstarját, ez szokásosan nagyon finomra sikerült, friss kenyérrel és paradicsommal ill. kovászos uborkával ettük.
Két alkalommal meg készételt melegítettünk. Erre sem vagyok túl büszke, nem szokásom konzervkaját venni, de szerintem nyaraláskor ez is belefér :-). Praktikus, az biztos. Itthon úgysem szoktunk ilyesmit enni.
Ami viszont gasztroszempontból sokkal érdekesebb: a szállodai étkezések. A reggeli persze svédasztalos a szokásos választékkal: rántotta, virsli, kolbász, felvágottak, sajtok, joghurt, müzli, többféle kenyér, sütemények, gyümölcs stb. Mindig lehetett finomakat enni, a kávé is jó volt, nem panaszkodhattunk.
A vacsora egy alkalommal volt svédasztalos, a többi este négyfogásos vacsora volt, amit az előétel kivételével az étlapról választhattunk ki. Az előételek:
- fűszeres padlizsánkrém: nem nagy szám, én jobban szeretem az erdélyi változatot, de ez is finom volt
- baconbe csomagolt libamáj: igazán finom volt
- pármai sonka sárgadinnyével: a sárgadinnyét nem szeretem, a gyerekek ették meg, a sonka finom volt
- a negyedikre nem emlékszem
Levesek: a nagyobbik fiam állandóan gyümölcslevest kért, meg is értem, mert tényleg nagyon finom volt, legtöbbször én is azt ettem. A párom megkóstolta a marokkói dinnyelevest sonkachipsszel, azt mondta, finom volt, de nem lesz a kedvence. Én is megkóstoltam egy kanálnyit, de mivel a sárgadinnyét nem szeretem, nem jött be. Sz. marhahúslevest is evett, azzal nagyon meg volt elégedve. Én pedig marokkói csicseriborsó levest kóstoltam, ami kicsit fűszeres volt, de nem túlzásba, és igazán ízlett nekem. Amiért itthon mégsem fogok ilyet főzni: a család nem rajong a csicseriborsóért.
Főételek:
- a parmezános csirkemellfilé kétszer isteni volt, egyszer nem annyira, mert akkor bundázták és a bunda alá került a parmezán, úgy nem volt az igazi. Sajnos én fogtam ki a bundázott változatot, de ettem a másikból is, az igazi omlós, isteni ízű csoda volt. Petrezselymes szószos szélesmetéltet adtak hozzá, az is nagyon finom volt.
- a lazacfilé felejthető, bár nem volt rossz, de kicsit jobbra számítottam. Rozmaringágakkal ízesítették.
- a pisztrángfilé szintén felejthető, sajnos szálkák is voltak benne és az íze sem volt igazán karakteres
- a mangalicaszűz tejfölös tócsnival és görögsalátával viszont mindkettőnket meggyőzött. A hús finom puha volt, a tócsni ropogós, a salátából nem sajnálták a fetát, szóval teljesen rendben volt.
- a párom által választott pulykasültre nem igazán emlékszem, szerintem ő sem.
Desszertek:
- vanília fagylaltos palacsinta: finom
- gyümölcsös pite: gyakorlatilag tejes pite, rendben volt
- epres creme caramell: mondjuk úgy, puding :-). Vaníliapuding karamell-réteggel és eperdarabkákkal. Finom volt, kétszer is azt választottam, de szerintem itthon még finomabbat is tudnék készíteni.
- a svédasztalos vacsoránál volt mákos bobájka vaníliaöntettel, nekem nagyon bejött
Összességében azt mondhatom, hogy minden nagyon finom volt, egy-két étel kimondottan emlékezetes marad, a kiszolgálás is rendben volt, de csak az étterembe nem ülnék be ebédelni, mert ahhoz szerintem túl drága. Valahogy olyan érzésem van, hogy annyira azért nem volt csúcsszuper, bár az is igaz, hogy mi az étlapon található ételek közül a középkategóriásakat fogyaszthattuk, az igazán drágákat nem kóstoltuk, lehet, hogy azok jobban megérik az árukat. Egy biztos: nem sokszor jártam még ennyire színvonalas étteremben, de nem vágyom vissza csak az ételek miatt. A szálloda más kérdés, oda azért szívesen visszamennék, és ebben az ételek is benne vannak :-).