Pitát sütni nem egyszerű. Nem tudom, megéri-e. Én most sütöttem, másodszorra már valószínűleg jobban menne, hiszen rájöttem pár dologra közben. De nem biztos, hogy nekiállok majd másodszor, mert szerintem kicsit sok vele a macera. Tény, hogy finom lett, valószínűleg finomabb, mintha készen veszem. Mégsem vagyok benne biztos, hogy megéri. Az alábbiak alapján mindenki döntse el magában.
Hozzávalók:
a kovászhoz:
1,5 dkg friss élesztő (a recept a Szakácsok könyvéből van, és itt szerintem elírták, mert 3-4 gramm friss élesztőről írnak, ami nem létezik, hogy jó legyen. Inkább 3-4 gramm száraz élesztő, vagy nagyjából 1,5 dkg friss, nekem ez utóbbi volt itthon.)
125 ml 30 Celsius-fokos víz (azaz majdnem kézmeleg)
10 dkg finom liszt
a tésztához:
195 ml 22 fokos víz (na persze, biztos mérem :-) )
20 dkg finom liszt
25 dkg rétes liszt
4 dkg porcukor
1 ek só
A kovászhoz összekevertem az élesztőt a vízzel, majd csomómentesen hozzákevertem a lisztet. Letakartam és hagytam állni nagyjából másfél órát a radiátor közelében.
A tésztához összekevertem a kovászt és a vizet, majd fokozatosan hozzáadtam a lisztet és csomómentesre kevertem. Végül belekevertem a cukrot és a sót. Letakartam és hagytam állni pár percig. Ez után megdagasztottam (kézzel) és pihentettem lefedve úgy egy órát.
Jó kis ragacsos tésztát kaptam, így azért formázás közben adtam még hozzá lisztet. Ill. formázás előtt :-).
A sütőt előmelegítettem 220 fokra úgy, hogy benne hagytam egy tepsit is, az is forrósodjon fel. A tésztát 8 részre vágtam és nagyjából gömb alakúra formáztam a részeket, amiket lefedve hagytam pihenni negyed óráig (nagyjából míg a sütő felmelegedett). Ezután egyesével elnyújtottam mindet úgy fél centi vastagra. Úgy oldottam meg, hogy mindig kettőt elnyújtottam, és amíg a másik kettő sült, addig tudott pihenni a tészta.
A sütéssel szenvedtem igazából a legtöbbet. A recept szerint öt perc alatt megsül. Nekem nem ez a tapasztalatom.
Az elnyújtott tésztákat kettesével lapát segítségével rádobtam a forró tepsire (amit persze nem vettem ki a sütőből). Az első kettőt nagyjából 10 percig sütöttem, mire egy kicsit megemelkedtek és kezdett színük lenni. A másik kettőnél már úgy gondoltam, rásegítek kicsit, beindítottam a légkeverést (a 220 fok mellé). Így tényleg megemelkedtek gyönyörűen 5 perc alatt. Húscsipesszel vettem ki a sütőből, majd lefedve hagytam hűlni.
Mire jó a pita? Pl. gyroshoz, falafelhez, vagy egyszerűen csak jól megpakolva sült hússal meg zöldségekkel egy kicsit feldobja a vacsorát. Egy kis darabkát le kell vágni a széléből, és elvileg simán szétnyílik, ha mégsem, akkor késsel rá lehet segíteni. Amelyik normálisan megemelkedett sülés közben, annak nem kellett segíteni.