HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyömbér (1) gyomber (6) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristalycukor (5) kristálycukor (1) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszín (1) tejszin (65) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2009.11.13. 09:30 A.N.R.

Sajtos rúd

Címkék: tojas sajt tejfol finom liszt

Mióta az eszemet tudom, anyu állandóan süt ilyen sajtos rudat, nagyon szeretjük. Persze én is mindig segítettem neki, amióta csak képes voltam rá. Mondanom sem kell, anyu két adag alatt hozzá sem fog, nekünk azért egy adag elég egyszerre. 

Hozzávalók:
50 dkg finom liszt
25 dkg vaj
20 dkg tejföl
1 tojás
1 tk só
1 csomag szalakáli

tetejére:
1 tojás
piros paprika
reszelt sajt

A tészta gyakorlatilag ugyanaz, mint a sajtos perecé, a forma kicsit más, és ezért az íz sem pont ugyanaz. 

A lisztet a vajjal elmorzsoltam. Hozzáadtam a sót, szalakálit, tejfölt, összedolgoztam. Egy egész tojást is beledolgoztam. Addig kell gyúrni, míg a tészta el nem válik az edénytől, ha túl lágy lenne, lehet hozzá tenni kevés lisztet.

A sütőt előmelegítettem 190 fokra. A tésztát elnyújtottam ujjnyi vastagságúra - ne legyen magasabb, mert sütés közben eldőlhet. Lekentem a felvert tojással, szórtam rá piros paprikát és reszelt sajtot. Jöhet a szeletelés, amihez nem árt egy jó kés. Én anyu tanácsára egy régi, csak erre használt kést szoktam használni, amit a gázlángnál felforrósítok, így nem deformálódik a tészta vágás közben. Nagyjából 1 cm széles csíkokat kell vágni, majd azt felszeletelni 3-4-5 cm-es darabokra, ízlés szerint, és persze a kinyújtott tészta alakjának megfelelően - nekem még sosem sikerült téglalapot nyújtani.

Ez az adag tészta három nagy tepsire (vagy sütőlemezre) fér rá. Egy tepsit kb. 12 percig kell sütni (persze több tepsi is mehet egyszerre, de akkor vagy légkeverést kell alkalmazni, vagy félidőben megcserélni a tepsiket). Amikor a tészta alja kezd barnulni, akkor már jó.

Én frissen szeretem igazán, de szárazon (azaz pl. selyempapírral bélelt papírdobozban) hetekig eláll.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr395974917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

74111 2009.11.21. 19:08:01

Szia! Buzgón olvasgatom a blogodat, minden elismerésem!!! Ha nem bánod, akkor visszajárnék receptekért, ötletekért! Mindjárt egy! Én nem Magyarországon élek, a szalalkálit lehet esetleg helyettesíteni valami közönséges dologgal? További jó főzőcskézést kívánok neked!

14594 2009.11.22. 14:03:17

Szia Csilla! Örülök, hogy tetszenek a receptek :-). Ha nekem nincs itthon szalakáli, akkor sütőporral szoktam helyettesíteni, eddig még bevált.
süti beállítások módosítása