A 30. vkf témája igazán aktuális és nagyon hasznos is. Mert mi lehet a legjobb ajándék karácsonykor? Természetesen a saját készítésű, legyen szó akár varrásról, dekupázsról, üvegfestésről vagy sütés-főzésről. A blogomban már korábban is bemutattam pár ajándéknak is megfelelő ételt-italt, ezeket:
- különféle kekszek
- fügebor
- cappuccino-por
- narancsbor
A vkf-kiírás elolvasásakor elég sokat gondolkodtam, mivel készüljek, mivel nem akartam egy újabb kekszet sütni ajándékképpen, bonbont még soha nem készítettem, mézeskalácsot sem szoktam sütni, lekvárokat anyu főz. Aztán eszembe jutott a sajt, mint lehetséges ajándék. Sok helyen olvastam már különféle házi készítésű sajtokról, krémsajtot már én is készítettem, úgy gondoltam, itt az ideje "keményebb" sajt készítésének.
Hozzávalók:
90 dkg natúr joghurt (3%-os)
2 gerezd fokhagyma
1 tk só
1 kk frissen őrölt bors
1 kk őrölt kömény
1 kk morzsolt majoranna
2 db textilpelenka (vagy egyéb sűrű szövésű anyag)
1 db tésztaszűrő
2 db fa vágódeszka
2-3 db halkonzerv (bontatlanul :-) )
Az egyik textilpelenkát beletettem a tésztaszűrőbe, beleöntöttem a joghurtot, összekötöztem, egy nagyobb fazékra raktam a szűrőt és az egészet betettem a hűtőbe csöpögni. Két nap múlva kivettem, egy tálba átöntöttem a sűrű krémsajtot.
Belekevertem a zúzott fokhagymát, a sót, borsot, köményt, majorannát. Fogtam a másik textilpelenkát, és nagyjából gombóc formában belecsomagoltam. Beraktam két vágódeszka közé, a tetejére raktam a halkonzerveket súlynak, és visszatettem a hűtőbe további két napra.
Az eredmény egy kb. 25 dekás nem túl kemény, de elég jól vágható sajt lett, aminek az alakja most nem az igazi, de ezen azért még lehet javítani. Az íze viszont teljesen rendben van.

Amennyiben valóban ajándéknak szántam volna (most ez saját részre készült), akkor vettem volna hozzá egy fadobozt, valamilyen szép szalvétával dekoráltam volna és abban adom át. Ez természetesen még megtörténhet a jövőben :-).