Tegnap este megint megkérdeztem a páromat, mit főzzek ma. A válasz az volt: bablevest (ez eléggé standard nála, gyakran mondja). Mondtam, hogy ez nem fog menni, mivel nincs itthon bab, ha meg reggel veszek, azt már nem tudom beáztatni. Erre az új ötlet: tökfőzeléket.
Hm, hát feladta a leckét rendesen. Én ugyanis nem szeretem a tökfőzeléket. Ha nincs más, és éhes vagyok, megeszem, de ha lehet választani, akkor inkább mást választok. Mivel nem szeretem, eszembe sem jut főzni, nem is főztem soha. De a páromért megteszem, ha kéri :-). Így aztán benyúltam a fagyasztóba, kivettem egy dobozt, amiben töknek látszó valami volt. Kiderült, tényleg tök, anyu még nyáron gyalulta, párolta, majd ideadta, hogy fagyasszam le. Az alap megvan, lehet gondolkodni, hogy is kell tökfőzeléket főzni. Annyira nehéz nem lehet. (Magamnak meg egy adag sóskát vettem ki, ami szintén anyu jóvoltából került a fagyasztóba, ezt meg a párom nem szereti, a mai ebéden jól megosztozunk.)
Hozzávalók: (legalábbis szerintem)
kb. 80 dkg párolt gyalult tök
néhány dkg vaj, kevés olaj
1 tk piros paprika
egy kis fej vöröshagyma
1,5 dl tejszín (a maradék a sóskába került)
2 nagy evőkanál tejföl
csipetnyi só
1 tk cukor
1 ek ecet (10%-os)
kapor (szintén fagyasztott)
A vajat az olajjal felolvasztottam. Beleraktam az apróra vágott hagymát és megdinszteltem. Levettem a tűzről, rászórtam a piros paprikát, elkevertem. Beleöntöttem a kiolvadt tököt. Visszatettem a tűzre.
Beleöntöttem a tejszínt és a tejfölt. Megsóztam. Néhány percig főztem (mivel a tök párolt volt, nem túl sokáig). Beletettem egy kevés cukrot meg ecetet, végül belekevertem az apróra vágott kaprot. Még egy-két percig főztem. Tükörtojást sütöttem hozzá.
Mivel nem szeretem, fogalmam sincs, milyennek kell lennie, ha jó. Közben próbáltam kóstolgatni, de esélytelen :-). A kisebbik fiamnak nem ízlett :-(. A páromnak ízlett, bár picit soknak találta az ecetet, amit egy kis cukorral kompenzált és jóízűen megette 2 tükörtojással.