A DM-pontokért legújabban Stahl Judit: Gyors muffinok c. könyvét is meg lehet kapni. Én már novemberben lecsaptam rá, a pontok felhasználásának jobb módját egyelőre nem találtam, mint a szakácskönyvet begyűjtése. Ebben a könyvben található a túrós rétes muffin is, az ötlet tehát innen ered. Az eredeti receptet azért kissé átalakítottam az itthon lévő készleteknek megfelelően, és a végeredmény nagyon jó lett!
Hozzávalók:
4 réteslap (kb. 20 dkg - én egy 80 dkg-s csomagot vettem, abban 16 lap található)
45 dkg túró
13 dkg tejföl (10-15 dkg, hogy túl lágy azért ne legyen a töltelék)
5 dkg mazsola
15 dkg cukor
2 tojás
vanlíiakivonat
1 citrom leve
(a recept ír még 2 ek búzadarát, én ezt egyszerűen kifelejtettem a töltelékből, de nem is nagyon hiányolom)
olaj, vaj
esetleg porcukor a tetejére
A mazsolára annyi vizet öntöttem, amennyi ellepi, felforraltam, majd elzártam a gázt és félreraktam az edényt. Összeállítottam a tölteléket: a tojást a cukorral és a vaníliakivonattal együtt gép habverővel alaposan eldolgoztam. Ez után kézi habverővel folytattam: hozzáadtam a tejfölt, a citromlevet, a túrót és a leszűrt mazsolát, alaposan elkevertem.
Beállítottam a sütőt 200 fokra.
A muffintepsi horpadásait kikentem olajjal. A réteslapokat (felengedés után) 3-3 részre vágtam. Kb. 5 dkg vajat felolvasztottam. Az egyes lapokat külön-külön megkentem az olvasztott vajjal, majd 8 egyforma részre vágtam (nagyjából 15 cm x 4 cm-es darabok lettek, de a réteslapok nagysága különbözhet), és elkezdtem a muffinformákat kibélelni vele úgy, hogy az új darabot mindig kicsit elforgattam az előzőn, így kialakítva a kis kosárkákat. Mikor kész voltam a kosárkákkal, a masszát egyenlően elosztottam bennük, majd a tepsit betettem a sütőbe és 25 perc alatt megsütöttem.
A végeredmény annyira jó lett, hogy ezt a formát fogom még használni, vannak ötleteim, majd bemutatom őket.