Múlt héten egy születésnapon voltam, ahol olyan csokitortát ettem, melynek krémjébe kandírozott narancshéjat rejtettek. Mondanom sem kell, isteni volt. Így aztán, amikor itthon halomban állt a narancs, nem lehetett kihagyni a lehetőséget és kandírozott narancshéjat készíteni. Elkészítés előtt persze utánaolvastam a neten, elsősorban Sütis néne bejegyzése alapján készítettem el, de persze saját verzióban.
Hozzávalók:
7 db narancs
17 dkg kristálycukor
egész fahéj, szegfűszeg
vaníliakivonat
víz
A narancsok héját krumplihámozóval vékonyan lehámoztam, majd megmértem: 17 dkg lett. Felkockáztam és öntöttem rá annyit vizet, amennyi ellepte. Egy napig hagytam ázni.
Leszűrtem, adtam hozzá 17 dkg kristálycukrot, öntöttem rá megint annyi vizet, amennyi ellepi, majd tettem bele egész fahéjat, szegfűszeget, öntöttem hozzá kevés vaníliakivonatot. Elkezdtem főzni. Gyakran megkavargattam, a végén, amikor már alig volt lé alatta, gyakorlatilag folyamatosan kavartam. Nagyjából 70-80 percig főtt. Hagytam kicsit hűlni, majd egy alufóliára terítettem. Kiszedegettem belőle a fűszereket. Lefotóztam :-), majd száraz üvegbe tettem és lezártam. Hamarosan felhasználásra kerül, legalábbis egy része, mert azért ez szép adag. Az íze valami isteni, vigyázni kell rá, nehogy nagyon rájárjak :-).