Hónapokkal ezelőtt láttam egy receptet, amit csak lefirkantottam a papírra, nem is tudom, hol olvastam, aztán félreraktam, nem foglalkoztam vele. A napokban pakolás közben kezembe akadt a papír és jobban megnéztem, majd megállapítottam, hogy "ez így ehetetlen". Nincs benne só, alig van benne folyadék, nem sül át rendesen - hirtelen ennyi problémám volt vele. Gyorsan "átszerkesztettem" és megsütöttem.
Hozzávalók:
40 dkg finom liszt
20 dkg fehér rozsliszt (persze lehet barna is, de én fehéret használok a férfinép becsapása érdekében)
0,5 dl olaj
3 dl víz
1 csomag száraz élesztő
2 ek burgonyapehely
1 tk só
1 csipet cukor
1 tk őrölt kömény
1 kisebb fej hagyma pirítva
A hagymát megpucoltam, felkarikáztam és a melegszendvics-sütőben megpirítottam. Lehetett volna persze olajban is, de így most egyszerűbb volt.
A hozzávalókat belepakoltam a kenyérsütő gépbe (alulra a folyékonyak, fölé a többi), elindítottam a dagasztás programot. Mikor készen lett, kiolajoztam egy jénai tálat, beleraktam a tésztát, a tetejét bevágtam kétszer, majd letakartam és hagytam még kelni vagy fél órát. Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra. A kenyeret nagyjából 40 perc alatt sütöttem meg.
Sajnos a kenyereim oldala rendszeresen megreped, de ez az ízén nem ront. Nagyon finom, puha, illatos kenyér lett a végeredmény.