Nem vagyok nagy tortasütő, de azért próbálkozom néha. Általában sikere van, mert ugyan nem túl szépek, de mindig finomak szoktak lenni (pl. meggyes máktorta, puncstorta, meggyes-gesztenyés torta - a puncstorta linkjét nem tudom beilleszteni, nem tudom, mi a baj). Anyunak eddig még nem sütöttem szülinapit tortát, egyszer méltatlankodott is miatta, így aztán idén úgy döntöttem, nem hagyom torta nélkül. Na nem mintha nem lett volna otthon 6 féle sütemény, mire a tesómék megjöttek, de azért tortát sütnöm kellett (mellesleg ő is sütött egyet). Ennek a tortának a vártnál nagyobb sikere volt, mindenkinek nagyon ízlett, és anyu például attól volt elájulva, hogy milyen magasra feljött a tészta és nem esett össze. Aztán, amikor megtudta, hogy egyetlen tojás van benne, még jobban csodálkozott és elkérte a receptet.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
20 dkg finom liszt
2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
5-6 dkg tejcsoki darabokra törve
2 ek kandírozott narancshéj (itt sem tudok linket beilleszteni)
1 tojás
12 dkg kristálycukor
1 dl tej
6 dkg vaj
fél csomag sütőpor
a krémhez:
18-20 dkg étcsoki
2 dl tejszín
2-3 dkg vaj (nem mértem)
2 tk narancshéj
A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a cukrot, alaposan elkevertem. Beleütöttem a tojást, azzal is elkevertem. Beleszitáltam a lisztet, a kakaóport, a sütőport és csomómentesre kevertem. Jöhetett a csoki, a narancshéj és végül a tej, lassan adagolva, nem biztos, hogy kell ennyi, de az én tésztám elbírta.
A tortaforma aljára és oldalára is sütőpapírt vágtam, beleöntöttem a tésztát és 200 fokon kb. 35-40 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem.
Közben gőz fölött felolvasztottam az étcsokit, amennyit itthon találtam. Lejjebb vettem a lángot és lassanként hozzákevertem 2 dl szobahőmérsékletű tejszínt. Amikor ez megvolt, levettem a gőzről, belekevertem a narancshéjat és hozzáadtam lassan a szintén szobahőmérsékletű vajat is. Amíg a tészta megsült és kihűlt, a krémet is kihűtöttem, mikor már nem gőzölt, a hűtőbe tettem.
A kihűlt tésztát vízszintesen kettévágtam. A krémet habosra vertem robotgép segítségével, kétharmadát a két lap közé kentem, a maradékkal pedig a tortát körbekentem és a tetejére is jócskán jutott. Egy kevés krém megmaradt, de nem tudtam, mennyi kell a külsejére, ezért nem mertem többet beletenni. Végül egy kevés porcukrot szitáltam rá.