HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2010.03.06. 19:50 A.N.R.

Csokitorta

Címkék: vaj cukor tejszin kakao finom liszt sutopor etcsokolade narancshej kandirozott narancshej

Nem vagyok nagy tortasütő, de azért próbálkozom néha. Általában sikere van, mert ugyan nem túl szépek, de mindig finomak szoktak lenni (pl. meggyes máktorta, puncstorta, meggyes-gesztenyés torta - a puncstorta linkjét nem tudom beilleszteni, nem tudom, mi a baj). Anyunak eddig még nem sütöttem szülinapit tortát, egyszer méltatlankodott is miatta, így aztán idén úgy döntöttem, nem hagyom torta nélkül. Na nem mintha nem lett volna otthon 6 féle sütemény, mire a tesómék megjöttek, de azért tortát sütnöm kellett (mellesleg ő is sütött egyet). Ennek a tortának a vártnál nagyobb sikere volt, mindenkinek nagyon ízlett, és anyu például attól volt elájulva, hogy milyen magasra feljött a tészta és nem esett össze. Aztán, amikor megtudta, hogy egyetlen tojás van benne, még jobban csodálkozott és elkérte a receptet.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
20 dkg finom liszt
2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
5-6 dkg tejcsoki darabokra törve
2 ek kandírozott narancshéj (itt sem tudok linket beilleszteni)
1 tojás
12 dkg kristálycukor
1 dl tej
6 dkg vaj
fél csomag sütőpor

a krémhez:
18-20 dkg étcsoki
2 dl tejszín
2-3 dkg vaj (nem mértem)
2 tk narancshéj

A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a cukrot, alaposan elkevertem. Beleütöttem a tojást, azzal is elkevertem. Beleszitáltam a lisztet, a kakaóport, a sütőport és csomómentesre kevertem. Jöhetett a csoki, a narancshéj és végül a tej, lassan adagolva, nem biztos, hogy kell ennyi, de az én tésztám elbírta.

A tortaforma aljára és oldalára is sütőpapírt vágtam, beleöntöttem a tésztát és 200 fokon kb. 35-40 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem.

Közben gőz fölött felolvasztottam az étcsokit, amennyit itthon találtam. Lejjebb vettem a lángot és lassanként hozzákevertem 2 dl szobahőmérsékletű tejszínt. Amikor ez megvolt, levettem a gőzről, belekevertem a narancshéjat és hozzáadtam lassan a szintén szobahőmérsékletű vajat is. Amíg a tészta megsült és kihűlt, a krémet is kihűtöttem, mikor már nem gőzölt, a hűtőbe tettem.

A kihűlt tésztát vízszintesen kettévágtam. A krémet habosra vertem robotgép segítségével, kétharmadát a két lap közé kentem, a maradékkal pedig a tortát körbekentem és a tetejére is jócskán jutott. Egy kevés krém megmaradt, de nem tudtam, mennyi kell a külsejére, ezért nem mertem többet beletenni. Végül egy kevés porcukrot szitáltam rá.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr155974950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t3v, az okostojas 2010.03.07. 21:06:48

nekem meggyőződésem, hogy a kevert tészták, mint ez is, sokkal alkalmasabbak tortának, mint a piskóta. sokkal jobban tart, könnyebb kezelni, formázni, és nem szükségszerűen tömörebb. és hát amiben csoki van, az rossz nem lehet :)

14594 2010.03.08. 13:08:47

Én alapvetően nem vagyok csokimániás, de ez tényleg nagyon finom lett, és én is egyre inkább hajlok arra, hogy nem a piskóta a legjobb torta-alap. Különösen, hogy az anyu által sütött torta igazából nem ízlett annyira senkinek, mint ez, pedig finom narancsos krémmel töltötte, de valahogy nehezebbnek tűnt a piskóta ellenére (vagy épp azért).

131468 2010.03.08. 13:39:43

Inkább mondjuk úgy, hogy a klasszikus magyar piskóta rizikós vállalkozás. Más nemzetek nem szétválasztott tojásos piskótái, kvázi kevertjei sokkal könnyebben előállíthatóbbak és biztonságosabb eredménnyel kecsegtetnek.

14594 2010.03.08. 15:22:22

Igen, én is azt hiszem, hogy a szétválasztással van a gond.
süti beállítások módosítása