Az utóbbi időben elég sok dolgom volt, és ez a közeljövőben is így fog maradni, ezért úgy nézett ki, hogy ebben a Vkf fordulóban nem fogok részt venni. De folyamatosan a fejemben volt a téma, és mivel kenyeret úgyis kell sütni elég gyakran, úgy döntöttem az utolsó pillanatban, hogy valami újat sütök, amit egyúttal benevezek a vkf-re is. Szerettem volna valami érdekesebb dologgal előállni, de egyszerűen semmire nem volt időm, ezért aztán maradtam ennél a kenyérnél.
Hozzávalók:
2 ek olaj
3 dl víz
20 dkg fehér rozsliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
30 dkg finom liszt
2 ek burgonyapehely
2 tk só
1 tk cukor
1 csipet aszkorbinsav
1 csomag szárított élesztő
A hozzávalókat a kenyérsütőgéppel megdagasztottam, majd hagytam benne kelni egy órát. Ez után kivettem, átgyúrtam a tésztát. Az ovális jénai tálba sütőpapírt tettem, beleraktam a tésztát, lefedtem és hagytam bő fél órát kelni. Közben előmelegítettem a sütőt 220 fokra. Mielőtt a tálat a sütőbe tettem, a tetejét kissé bevizeztem, bevágtam, visszatettem rá a fedőt. 35 percig sütöttem fedő alatt, majd 5 percig fedő nélkül.
A kép nem valami szép, ebben bőven van még tanulnivalóm :-)