Nem vagyok nagy salátaleves-rajongó, igaz, eddig csak anyósom főztjét ettem. Nem mondom rá, hogy rossz, de ha lehet választani, mást kérek. Talán azért van bennem ellenérzés, mert a levesében a saláta úgy néz ki, mint ha rongy lenne benne, és a tojást sem belefőzi, hanem előre megsüti és belevágja, ami szintén fura kinézetet ad neki. Pedig az ízével nincs gond, csak valahogy nem tűnik túl gusztusosnak.
Anyuéknál minden évben rengeteg saláta terem, fogalmam sincs, miért vetnek mindig olyan sokat, mert ők sem győzik megenni, és minket is állandóan traktálnak vele, sőt, anyósomékat is ellátják ilyenkor salátával. Mondjuk az igaz, hogy a saláta szezonja elég hamar lemegy, és ha kiszedtük, lehet a helyére mást ültetni, így nem foglal feleslegesen helyet a kertben. Most is kaptam néhány fej salátát anyutól, egy részéből ecetes salátát készítettem, a többiből ma levest.
Hozzávalók (kb. három tányér leveshez):
2 fej saláta
kb. 5 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
ecet
fél dl tejszín
2 tojás
A salátát alaposan megmostam, összevágtam nem túl kicsi darabokra. A vajat felforrósítottam, a salátát megfonnyasztottam benne. Felöntöttem kb. 5-6 dl forró vízzel. Sóztam, borsoztam, őrölt szerecsendiót adtam hozzá és készre főztem. Levettem a tűzről, összeturmixoltam. Tettem bele kb. egy evőkanálnyi ecetet, majd beleöntöttem fél dl tejszínt és visszatettem a tűzre. Míg újra felfőtt, a két tojást villával felvertem, majd belekavartam a fővő levesbe és 2-3 perc alatt megfőztem.
Picit édeskés, karakteres leves lett belőle, ami nekem kimondottan ízlik. Amennyiben a "ház urának" tetszését is elnyeri, máskor is fog készülni. Kép nincs róla, mert nem egy fotogén leves.