Amikor főzök valamit, általában meg vagyok vele elégedve, de az ritkán fordul elő, hogy az egészet egyszerre akarjam megenni. Ezzel a levessel előfordult. Annyira ízlett, hogy legszívesebben nekiültem volna, és nem állok fel, míg el nem fogy. De gondoltam a családra is, így visszafogtam magam :-).
Hozzávalók:
kb. 25 dkg mascarpone
2-3 dkg vaj
1 ek liszt
5 dl tej
5 dl húsleves (vagy zöldségleves)
só, bors, őrölt szerecsendió
petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma összezúzva
a gombóchoz:
1 nagy tojás
5 dkg füstölt sajt
1 púpos evőkanál liszt
só, bors, őrölt szerecsendió
A vajat megolvasztottam, beleraktam a lisztet és megpirítottam. Hozzáöntöttem a tejet és felforraltam. Beleöntöttem a húslevest, hozzákevertem a mascarponét, fokhagymát, fűszereztem.
Amíg felfőtt, elkészítettem levesbetétet: a tojást villával felvertem, hozzákevertem a reszelt füstölt sajtot és a lisztet, fűszereztem.
A felfőtt levesbe kiskanállal beleszaggattam a gombócokat, majd kb. 5 percig főztem. Végül kevés apróra vágott petrezselyemzöldet adtam hozzá és lefedve hagytam állni tálalás előtt.