Bodzavirágzás van. Ezt ki kell használni. Nemcsak bodzaszörp készítéséhez, máshoz is. Így készült ma bodzavirággal ízesített joghurtos panna cotta bodzavirág-szósszal.
A panna cotta a Stahl-magazinban talált recept alapján készült, a szósz saját kreálmány.
Hozzávalók:
30 dkg natúr joghurt
1 dl habtejszín
1 dl sovány tej
vaníliaaroma
9 dkg kristálycukor
1 bodzavirág
1 ek zselatin
szószhoz:
2 ek méz
2 közepes alma
4 bodzavirág
A joghurt összekevertem a habtejszínnel, a tejjel, a cukorral, a vaníliával és a bodzavirágról levágott pici virágokkal. Addig melegítettem, míg a cukor felolvadt. Amikor már nem volt forró, egy keveset kivettem belőle, csomómentesen elkevertem a zselatinnal, majd visszaöntöttem és jól elkevertem.
4 db felfújt-formába töltöttem a masszát és egy éjszakára betettem a hűtőbe.
Másnap elkészítettem a szószt: a mézet felmelegítettem, hozzákevertem az üvegreszelőn lereszelt almát és a levágott apró bodzavirágokat, kb. egy percig főztem.
A felfújt-formát forró vízbe állítottam, majd körbevágtam, így könnyen kiboríthattam belőle a panna cottát. Körbekanalaztam a szósszal. A hideg, nem túl édes panna cotta és a még langyos mézes finomság szerintem nagyon ütős együtt.