HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2011.02.10. 13:43 A.N.R.

Sváb fánk szilvapürével - Vkf. XL.

Címkék: szilva tej tojas vaj barnacukor fahej finom liszt

Nem szoktam hagyományos fánkot sütni (meg nem hagyományosat sem). Egyrészt, kicsit macerás a kiszaggatással, másrészt meg az olajban sütést nem nagyon kedvelem. Viszont kipróbáltam volna valami újat, ehhez jó apropó volt a legújabb Vkf. kiírás. Körülnéztem hát a receptjeim között, és rátaláltam a Reader's Digest: Titkok nagymama konyhájából c. kötetében a sváb fánkra, ami nagyon szimpatikusnak tűnt. Meg is sütöttem, el is fogyott nagyon hamar. A szilvapüré persze ráadás volt, de annak is volt legalább akkora sikere, mint a fánknak, igazából együtt alkottak tökéletes párost.

Hozzávalók:
fél liter tej
12,5 dkg vaj
25 dkg liszt
5 tojás
1 csipet só
szóráshoz: őrölt fahéj, porcukor
szilvapüréhez:
kb. fél kg szilva (a fagyasztóból vettem ki)
kb. 10 dkg barnacukor
őrölt fahéj
1 ek kukoricakeményítő

+ 8 db felfújtforma (a sváb fánkhoz van külön sütőforma, az nagyobb, abból 4 db kell)

A tejet felforrósítottam, közben a vajat egy másik edényben felolvasztottam.

Összekevertem a lisztet a tojásokkal és a sóval (persze kézimixert használtam), majd hozzákevertem a forró tejet. Végül a még meleg olvadt vajjal is összedolgoztam.

A sütőformákat alaposan kikentem vajjal (ez fontos, mert ha nincs benne elég zsiradék, könnyen leragad), majd megtöltöttem a masszával. A 180 fokosra előmelegített sütőben nagyjából 35-40 percig sütöttem, míg aranybarna nem lett a teteje. Gyönyörűen megemelkedtek, persze fotózásra már kicsit összeestek.

 

Miközben sült, elkészítettem a szilvapürét.

A szilvát botmixerrel nagyjából pépesítettem. Nem baj, ha kicsit darabos marad, nem kell teljesen szétveretni. Hozzáadtam a barna cukrot és a fahéjat, majd egy fazékban néhány percig főztem.

A kukoricakeményítőt egy-két evőkanál vízzel összekevertem, hogy csomómentes legyen, majd beleöntöttem a rotyogó szilvába, és még vagy két percig főztem.

A frissen kisült fánkokat fahéjas porcukorral szórtam meg, majd kiöntöttem a formából, a másik oldalát is megszórtam fahéjas porcukorral, és rákanalaztam a még langyos szilvapürét. Ez a fánk is olyan fajta, ami frissen a legfinomabb, de nyugodt szívvel ajánlhatom fogyasztásra kihűlve is, mert úgy is isteni az íze.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr45975010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tücsök Bogár 2011.02.17. 16:21:23

Szia! Ne haragudj, de én nem kaptam meg azt az emailt, amiben a linked szerepelt. Érdekes, de a megjegyzésed is valamiért a spamok között landolt, még jó, hogy megnéztem. Természetesen pótlólag ez is bekerül a gyűjteménybe.Mindjárt intézkedem! Szép napot! TücsökBogár!

Tücsök Bogár 2011.02.17. 16:31:16

Már bent is van a III-ban!

14594 2011.02.17. 18:21:25

Köszi! Előfordulhat, hogy a citromailt nem szereti a leveleződ, nincs azzal gond :-). A komment pedig valszeg a link miatt szerepelt a spamok között, örülök, hogy hamar észrevetted.

Tücsök Bogár 2011.02.17. 19:28:38

Kár lett volna, ha kimarad! :)
süti beállítások módosítása