Nem szoktam hagyományos fánkot sütni (meg nem hagyományosat sem). Egyrészt, kicsit macerás a kiszaggatással, másrészt meg az olajban sütést nem nagyon kedvelem. Viszont kipróbáltam volna valami újat, ehhez jó apropó volt a legújabb Vkf. kiírás. Körülnéztem hát a receptjeim között, és rátaláltam a Reader's Digest: Titkok nagymama konyhájából c. kötetében a sváb fánkra, ami nagyon szimpatikusnak tűnt. Meg is sütöttem, el is fogyott nagyon hamar. A szilvapüré persze ráadás volt, de annak is volt legalább akkora sikere, mint a fánknak, igazából együtt alkottak tökéletes párost.
Hozzávalók:
fél liter tej
12,5 dkg vaj
25 dkg liszt
5 tojás
1 csipet só
szóráshoz: őrölt fahéj, porcukor
szilvapüréhez:
kb. fél kg szilva (a fagyasztóból vettem ki)
kb. 10 dkg barnacukor
őrölt fahéj
1 ek kukoricakeményítő
+ 8 db felfújtforma (a sváb fánkhoz van külön sütőforma, az nagyobb, abból 4 db kell)
A tejet felforrósítottam, közben a vajat egy másik edényben felolvasztottam.
Összekevertem a lisztet a tojásokkal és a sóval (persze kézimixert használtam), majd hozzákevertem a forró tejet. Végül a még meleg olvadt vajjal is összedolgoztam.
A sütőformákat alaposan kikentem vajjal (ez fontos, mert ha nincs benne elég zsiradék, könnyen leragad), majd megtöltöttem a masszával. A 180 fokosra előmelegített sütőben nagyjából 35-40 percig sütöttem, míg aranybarna nem lett a teteje. Gyönyörűen megemelkedtek, persze fotózásra már kicsit összeestek.
Miközben sült, elkészítettem a szilvapürét.
A szilvát botmixerrel nagyjából pépesítettem. Nem baj, ha kicsit darabos marad, nem kell teljesen szétveretni. Hozzáadtam a barna cukrot és a fahéjat, majd egy fazékban néhány percig főztem.
A kukoricakeményítőt egy-két evőkanál vízzel összekevertem, hogy csomómentes legyen, majd beleöntöttem a rotyogó szilvába, és még vagy két percig főztem.
A frissen kisült fánkokat fahéjas porcukorral szórtam meg, majd kiöntöttem a formából, a másik oldalát is megszórtam fahéjas porcukorral, és rákanalaztam a még langyos szilvapürét. Ez a fánk is olyan fajta, ami frissen a legfinomabb, de nyugodt szívvel ajánlhatom fogyasztásra kihűlve is, mert úgy is isteni az íze.