HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2011.03.13. 13:51 A.N.R.

Feketeerdei meggytorta

Címkék: meggy tojas vaj cukor tejszin kakao finom liszt

Ezt a tortát egyáltalán nem terveztem sütni mostanában, nem is otthon készült. Ma anyuéknál volt az ebéd, és anyu akarta megsütni, kapóra jöttem neki segítségnek. Aztán a végén az egészet én készítettem, ő csak a sütőt kezelte, meg kettévágta a piskótát.

Fénykép nemcsak azért nincs, mert nem itthon voltam, hanem azért sem, mert a múlt héten feltörték a kocsinkat, és többek között a fényképezőgép is odalett. Egyelőre nem fogjuk tudni pótolni, de majd mobillal megpróbálok használható képeket készíteni, ha lesz rá lehetőség.

Hozzávalók:
az omlós tésztához:
9 dkg vaj
17,5 dkg liszt
1 tojás
7 dkg cukor

a töltelékhez:
1,25 dl meggylé
2 tk étkezési keményítő
40-45 dkg magvalt meggy (nálunk fagyasztóból)

a piskótához:
5 tojás
5 ek porcukor
4 ek liszt
1 ek kakaópor
1 tk szalakáli

2 ek cukor + kb. 4 ek víz a sziruphoz
fél csomag piros tortazselé por, 1 dl víz, 1 ek cukor a zseléhez
tetejére csokiforgács
5 dl tejszín + 2 ek cukor a mázhoz

a forma kikenéséhez zsír + liszt

A torta nagyjából a Mester kiadó kártyája alapján készült, de szokásomhoz híven, nem ragaszkodtam hozzá teljesen, szerintem ott kissé túl van bonyolítva az egész.

Először összeállítottam az omlós tésztát, belenyomkodtam a tortaformába és kb. 20 perc alatt 180 fokon megsütöttem.

Közben összeállítottam a piskótát, azaz felvertem a tojás fehérjét kemény habbá egy ek cukorral, a tojás sárgáját habosra kevertem a többi cukorral és a kakaóporral. A két masszát összeöntöttem, beleraktam a lisztet és a szalakálit, összekevertem, majd a zsírozott-lisztezett tortaformába öntöttem. 180 fokon ez is kb. 20 perc alatt megsült, tűpróbával ellenőriztük.

Amíg a piskóta hűlt, elkészítettem a zselét: a port összekevertem a vízzel és a cukorral, majd felforraltam. Kevergetve hűtöttem, majd amikor már megkeményedett, rákentem az omlós tésztára.

Elkészítettem a cukorból és a vízből a szirupot. A kettévágott piskóta egyik lapját rátettem a zselés omlós lapra, megöntöztem a sziruppal.

A töltelékhez a meggylevet felforraltam a keményítővel, majd hozzákevertem a meggyhez, és hagytam hűlni.

A tejszínt kemény habbá vertem. A szirupos lapra kentem nagyjából a harmadát, majd erre rákanalaztam a meggy nagy részét, de vigyáztam, hogy ne menjen vele sok lé. Erre ment a második lap, majd a többi tejszínhabbal körbekentem a tortát, és a tetejére is jutott jócskán. Ez után a maradék meggyel körberaktam a tortát, hogy minden szeletre jusson egy szem meggy. Végül étcsokoládét reszeltem a tetejére. Majd betettem a hűtőbe tálalásig.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr535975014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szazala 2011.03.14. 07:48:41

Egyszer mi is ennek a kártyának az alapján készítettük el a lányommal,hát tényleg jól megcifrázták,ellenben nagyon finom!A kocsi dolgot sajnálom és a fényképezőt!Kívánjunk hasonló élményeket az elkövetőknek,mint amit átéltetek,mikor szembesültetek a látvánnyal!

14594 2011.03.14. 16:30:55

Tényleg finom, mert nem túl édes, hanem pont jó. Én még durvábbakat is kívántam az elkövetőnek, gondolhatod. A legnagyobb baj az volt, hogy a párom iratait kellett cserélni, meg bankkártyát lemondani. Pedig nem az utastérben voltak a táskák.
süti beállítások módosítása