Szombaton az idei év első bográcsozását vittük véghez, pörkölt készült őzcombból és marhalábszárból. Úgy gondoltam, desszertnek jó lesz egy kis citromos finomság, amit már elég régen készültem megsütni, de csak most került rá sor. A recept a Szakácsok könyvéből való, és azt hiszem, nem utoljára készült, ugyanis sikere volt a gyerekek és a felnőttek között is. (Fénykép persze nincs a már említett okok miatt.)
Hozzávalók:
az omlós tésztához:
187 gramm vaj
1 csapott tk só
1 kis tojás sárgája
1 csapott tk porcukor
0,5 dl tej
25 dkg finom liszt
a citromkrémhez:
3 nagyobb citrom héja
160 ml frissen facsart citromlé (ez nagyjából a három citrom leve)
23 dkg porcukor
4 tojás
30 dkg vaj
A hozzávalókból két db tortára elegendő tészta készül, a másik felét én lefagyasztottam, de hűtőben is eláll egy-két napig.
Összedolgoztam a tészta hozzávalóit, majd fóliába csomagolva hűtőbe tettem. A recept szerint legalább két órára, de nekem ennyi időm nem volt, kb. egy órát volt hűtőben.
Elővettem a pitesütő formát, és a kb. 3 mm-esre kinyújtott tésztát belesimítottam, lenyomkodtam a sarkokat, majd a peremen túlnyúló részeket levagdostam. Megszurkáltam a tésztát és hűtőbe tettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tésztára vágtam egy sütőpapírt, erre száraz babot tettem, és kb. 18 percig sütöttem. Majd levettem a babot és a papírt, és további 5 percig hagytam még sülni. Kivettem a sütőből, és simán ki tudtam emelni a formából, rácson hagytam hűlni. (A kiemeléssel azért óvatosan, hasznos lehet egy alacsony peremű szétszedhető tortaforma.)
A krémhez a citrom héját és a porcukrot összedolgoztam kézzel, majd hozzáadtam a tojásokat és kézi habverővel összekevertem. Beleöntöttem a citromlevelet, majd gyöngyöző víz felett folyamatosan kevergetve addig melegítettem, míg össze nem sűrűsödött. A könyv szerint ez kb. 82 foknál történik meg, nekem nincs hőmérőm, érzésre dolgoztam.
Levéve a tűzről leszűrtem, majd hagytam hűlni (kb. 60 fokig, megint csak érzésre). Hozzáadtam a darabokra vágott puha vajat, és gépi habverővel hosszú percekig krémesítettem, nagyjából 5-10 percig, nem mértem, de szép sima, sűrű krémet kaptam.
Beleöntöttem a kész tortalapba és hűtőbe tettem tálalásig. Igazán intenzív citromízű torta lett.