Mángold-főzeléket készítettem már, a leveléből, azt pont úgy kell elkészíteni, mint a spenótot, és az íze is hasonlít rá. A szárból készült főzelékre nekem azt mondták, a zöldbabhoz hasonlít, de nagyon nem akart rá hasonlítani. Így aztán valami teljesen új lett belőle.
Hozzávalók:
kb. fél kiló mángold-szár (nekem a tavalyi fagyasztott) szépen letisztítva, darabolva
kevés olaj
só
sómentes szárított ételízesítő
currypor
1 ek étkezési keményítő
2 dl tejszín
2-3 dl sonka főzőlé (vízzel helyettesíthető)
Az olajon kicsit megforgattam a mángoldot, majd felöntöttem a sonka főzőlevével. Megsóztam, fűszereztem, majd lefedtem és hagytam főni. Amikor már majdnem megpuhult, adtam hozzá kevés curryt.
A keményítőt csomómentesre kevertem a tejszínnel, hozzáöntöttem, és néhány percig főztem együtt. Végül turmixoltam, mivel számomra nem volt túl szép látvány a mángold-szár, és tudtam, hogy a családot is el fogja riasztani a látvány, képesek, és meg sem kóstolják. Turmixolva viszont nem lesz kifogás. Az íze szerintem semmire nem hasonlít. A curry nagyon jót tesz neki, az ízének és a színének is (szép sárga). Sertéspörkölttel esszük.