Sütöttem már többféle fahéjas kekszet, mindegyik finom a maga módján, de sosem árt újat kipróbálni, főleg ha valaki annyira szereti a fahéjas dolgokat, mint én. Ez a keksz azért is jó, mert a gyerekeket jól be lehet vonni a sütésbe. Én magam nem nagyon szeretek kiszúrós kekszeket sütni, a pogácsákat is általában négyzet alakúra sütöm az egyszerűség kedvéért, de ha a gyerekeknek "díszítős keksz" sütésre fűlik a foguk, akkor ez egy jó anyag ehhez. A recept a Stahl magazin különszámából való.
Hozzávalók:
25 dkg finom liszt
8 dkg porcukor
egy löttyintésnyi vanília kivonat
1 ek őrölt fahéj
1 csipet só
12 dkg hideg vaj
1 tojás
A tojás kivételével a többi hozzávalót késes robotgéppel összedolgozzuk, míg a keverék morzsás nem lesz. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal eldolgozzuk. A masszát folpackba csomagolva fél órára betesszük a hűtőbe.
Felkészítjük a gyerekeket a sütésre, kiválasztjuk a kiszúró formákat, a díszítő cukrokat.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tésztát kb. 7 mm vastagra nyújtjuk (nem mértem, ránézésre annyi volt), kiszúrjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakva díszítjük. Most én szúrtam ki az összest (így gyorsabb volt, meg most nem is nagyon akartak formázni), a díszítést a fiúk csinálták. Egy tepsire 16 db fért, 8-10 perc alatt megsült, majd tepsi-csere, míg hűl a kész keksz. Összesen két tepsivel készült, a díszítőcukor kicsit megrepedt a tetején, de ez a gyerekeket sem zavarta (engem sem), büszkén ették, hiszen ők készítették.