Az utóbbi időben, ha otthon sütöttem a kenyérfélét, a legegyszerűbbeket választottam, sima fehér kenyeret vagy zsemlét, amivel nincs igazából sok gond. Most viszont valami különlegesebbre vágytam, ezért sütöttem császárzsemlét. Megéri az a kevés pluszmunka, mert isteni finom, még másnap is. A recept természetesen Limarától származik, ki mástól?
Hozzávalók (12 db-hoz):
70 dkg finom liszt
2 tk só
csipet aszkorbinsav
2,5 dl víz
2,2 dl tej
5 dkg vaj
1 tk cukor
egy csomag száraz élesztő
tetejére: szezámmag
A hozzávalókat belepakoltam a kenyérsütőbe, a vajat csak felkockáztam, és elindítottam a dagasztás programot. Dagasztás után kb. kétszeresére hagytam kelni a tésztát, majd 12 részre osztottam, és kis gömböcöket formáztam belőle, és hagytam pihenni 10 percig.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Alulra egy kis lábasba vizet készítettem.
A gömböcökből kb. 40-45 cm hosszú kígyókat formáztam és pár percig hagytam pihenni. Ez után jött a formázás (fázisfotók Limaránál láthatók), először laza csomót készítettem, majd az egyik végét felülről húztam át a csomón, a másik végét pedig alulról. Sorba a tepsibe raktam, kevés vizet pricceltem rá, megszórtam szezámmaggal. Betettem a gőzös sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütöttem.