A szombati "rendelés" egy kis mexikóira vonatkozott, konkrétan chimichangára. Erről az ételről én nagyjából annyit tudok, hogy babpürével és húsos töltelékkel töltött tortilla. Nem garantálom, hogy a recept autentikus, de hogy finom volt az eredmény, az biztos. Levesnek kukoricakrémleves készült bacon chipssel.
Hozzávalók (4-5 személyre):
12 db tortilla (recept)
60 dkg csirkemell filé
1 doboz konzerv kukorica
1 doboz hámozott paradicsom
2 doboz vörös (kidney) bab
1 szál póréhagyma
extra erős őrölt chili
samba mix fűszerkeverék (tengeri só, paprika, bors, kömény, koriander, mustármag, hagyma, petrezselyem, zeller)
azték fűszerkeverék (tengeri só, bors, vöröshagyma, paprika, fokhagyma, koriander, mustármag, petrezselyem, kakukkfű)
olaj, szalonna
piros és sárga kaliforniai paprika
1 dl tej
A csirkemell filét kockára vágtam. Egy teáskanál sambamix fűszerkeveréket összekevertem a tejjel, majd ráöntöttem a csirkehúsra és hagytam pácolódni 1-1,5 órát.
Néhány dkg szalonnát felkockáztam, a serpenyőben kisütöttem a zsírját. Bő fél szál póréhagymát felkarikázva megdinszteltem benne, majd hozzáadtam a csirkehúst. Kevertem még bele nagyjából 1 teáskanálnyi azték fűszerkeveréket (a két fűszerkeverék összetétele sokban nem különbözik egymástól, de az azték számomra karakteresebbnek tűnik). Fehéredésig kevergettem a húst, majd ráöntöttem kb. 1,5-2 dl vizet és letakarva hagytam párolódni. Amikor a víz már majdnem elfőtt, hozzáadtam egy doboz konzervkukoricát és az apró kockára vágott kaliforniai paprikát, majd újra lefedtem és kb. még öt percig pároltam.
A babpüréhez néhány dkg szalonnát felkockáztam és serpenyőben kisütöttem a zsírját. Hozzáadtam a maradék póréhagymát felkarikázva, megdinszteltem. A botmixer edényébe töltöttem a két doboz leöblített és lecsöpögtetett babot egy dl forró vízzel és pépesítettem. A pépet a serpenyőbe kanalaztam, ízesítettem egy kávéskanálnyi extra erős chilivel és néhány percig kavargatva pirítottam.
Készítettem a paradicsompürét is, egyrészt mártogatósnak, másrészt lekenni vele a tortillát. Kevés olajat öntöttem az edénybe, beleöntöttem a hámozott paradicsomot lével együtt. Fűszereztem azték fűszerkeverékkel, összetörtem, és néhány percig kavargatva főztem.
A tortilla tésztáját frissen sütöttem az ebédhez, minden megsütött darabot megkentem a paradicsompürével, majd mindenki maga rakta bele a babpürét és a húst. Akinek nem volt elég csípős a bab, még rakhatott hozzá chilit. Feltekerve ettük.
A gyerekek kedvéért néhány tortillalapot 8 részre vágtam sütöttem ki tortilla-chipsként, és a paradicsompürét adtam hozzá mártogatósnak. Aztán a maradék tésztával is így tettem, és ebéd után a maradék paradicsompürét, valamint babpürét raktam mellé, amit így bárki délután még nassolhatott.
A fűszerekről további leírás és ötletek itt.