HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2012.03.24. 21:49 A.N.R.

Vargabéles vanília öntettel

Címkék: tojas vanilia tojassargaja turo reteslap cernametelt

Múlt hét végén Visegrádon jártunk és a szabadban töltött ebéd során a bográcsban főtt paprikás krumpli után vargabéles kaptunk. Akkor ettem életemben először vargabélest, mindig csak hallottam róla. Mivel nagyon ízlett, úgy döntöttem, megsütöm.

Hozzávalók:
6 db réteslap
40 dkg cérnametélt (kifőve volt ennyi)
50 dkg túró
20 dkg tejföl
5 tojás
15 dkg kristálycukor
vanília kivonat (vagy vaníliarúd kikaparva)
citromhéj
5 dkg vaj
olaj

az öntethez:
5 dl tej
4 tojássárgája
3 evőkanál kristálycukor
citromhéj
vaníliakivonat (vagy egy vanílirúd)

A hozzávalók nagyjából 20x30 cm-es tepsihez elegendők, akkor valamivel magasabb lesz, mint az enyém lett, mert én 23x38 cm-es tepsiben sütöttem. Kisebb tepsi használata esetén kicsit tovább kell sütni.

A cérnametéltet enyhén sós vízben kell megfőzni, leszűrni és olajjal (vagy vajjal), majd hagyni kihűlni. (Nem tudom megmondani, szárazon hány dkg, mert megfőzve volt lefagyasztva, azt vettem elő, és mértem le, miután kiengedett.)

Először a vaníliaöntetet készítettem el. A tojássárgáját a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a tejhez a citromhéjjal és a vaníliarúddal együtt. Gőz fölött folyamatosan kavargatva besűrítettem (nem lett túl sűrű, de nekem így ízlik, lehet hozzá tenni lisztet vagy étkezési keményítőt a sűrítéshez). Miután elzártam a gázt, kivettem a vaníliarudat és hagytam hűlni az öntetet.

A túrót a tejföllel, vaníliakivonattal, citromhéjjal együtt botmixer segítségével krémesítettem. Lehet már kapni krémes állagú túrót is, de ha valaki jobban szereti darabosan, akkor elég villával összetörni.

A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a túróhoz. A főtt cérnametéltet is hozzákevertem a masszához. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd óvatosan a tésztás masszához kevertem.

Előmelegítettem a sütőt 200 fokra. A tepsit kikentem olvasztott vajjal, majd három réteslapot (kicsit átszabva a megfelelő mérethez) egyesével beleraktam, minden réteget megkenve vajjal. A szélén kicsit felhajtottam. Beleöntöttem a masszát, egyenletesen elsimítottam. A másik három réteslapot is ráraktam, mindegyiket megkenve olvasztott vajjal (a legfelsőt is). Megszurkáltam villával, majd 40 perc alatt megsütöttem.

Miután kihűlt, felszeleteltem, megszórtam porcukorral és kanalaztam mellé vaníliaöntetet.

Vaníliaöntet helyett lehet savanykás lekvárral (pl. málna) is enni, ebben az esetben érdemes több cukrot tenni a töltelékbe.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr425975061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása