Múlt hét végén Visegrádon jártunk és a szabadban töltött ebéd során a bográcsban főtt paprikás krumpli után vargabéles kaptunk. Akkor ettem életemben először vargabélest, mindig csak hallottam róla. Mivel nagyon ízlett, úgy döntöttem, megsütöm.
Hozzávalók:
6 db réteslap
40 dkg cérnametélt (kifőve volt ennyi)
50 dkg túró
20 dkg tejföl
5 tojás
15 dkg kristálycukor
vanília kivonat (vagy vaníliarúd kikaparva)
citromhéj
5 dkg vaj
olaj
az öntethez:
5 dl tej
4 tojássárgája
3 evőkanál kristálycukor
citromhéj
vaníliakivonat (vagy egy vanílirúd)
A hozzávalók nagyjából 20x30 cm-es tepsihez elegendők, akkor valamivel magasabb lesz, mint az enyém lett, mert én 23x38 cm-es tepsiben sütöttem. Kisebb tepsi használata esetén kicsit tovább kell sütni.
A cérnametéltet enyhén sós vízben kell megfőzni, leszűrni és olajjal (vagy vajjal), majd hagyni kihűlni. (Nem tudom megmondani, szárazon hány dkg, mert megfőzve volt lefagyasztva, azt vettem elő, és mértem le, miután kiengedett.)
Először a vaníliaöntetet készítettem el. A tojássárgáját a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a tejhez a citromhéjjal és a vaníliarúddal együtt. Gőz fölött folyamatosan kavargatva besűrítettem (nem lett túl sűrű, de nekem így ízlik, lehet hozzá tenni lisztet vagy étkezési keményítőt a sűrítéshez). Miután elzártam a gázt, kivettem a vaníliarudat és hagytam hűlni az öntetet.
A túrót a tejföllel, vaníliakivonattal, citromhéjjal együtt botmixer segítségével krémesítettem. Lehet már kapni krémes állagú túrót is, de ha valaki jobban szereti darabosan, akkor elég villával összetörni.
A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a túróhoz. A főtt cérnametéltet is hozzákevertem a masszához. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd óvatosan a tésztás masszához kevertem.
Előmelegítettem a sütőt 200 fokra. A tepsit kikentem olvasztott vajjal, majd három réteslapot (kicsit átszabva a megfelelő mérethez) egyesével beleraktam, minden réteget megkenve vajjal. A szélén kicsit felhajtottam. Beleöntöttem a masszát, egyenletesen elsimítottam. A másik három réteslapot is ráraktam, mindegyiket megkenve olvasztott vajjal (a legfelsőt is). Megszurkáltam villával, majd 40 perc alatt megsütöttem.
Miután kihűlt, felszeleteltem, megszórtam porcukorral és kanalaztam mellé vaníliaöntetet.
Vaníliaöntet helyett lehet savanykás lekvárral (pl. málna) is enni, ebben az esetben érdemes több cukrot tenni a töltelékbe.