Már vagy két héttel ezelőtt készült, de nem volt alkalom posztolni róla.
A Szedd magad! akcióban szedtünk kb. 6 kg epret. Azért nem többet, mert elég apró szemű volt és nem volt többre időnk. Egy részét megettük, a többiből készült lekvár és szörp.
4 kg epret megmostam, adtam hozzá 2 kg kristálycukrot, össze "dzsamidzsgáltam" (ahogy nagymamám mondta mindig), azaz jól összenyomkodtam, hogy összetörjön az eper. Betettem a hűtőbe egy éjszakára. Másnap leszűrtem a levéből kb. 7-8 dl-t, ez lett a szörp. A többit feltettem a tűzre és főztem addig, amíg össze nem sűrűsödött. Nem tudom, hány óráig főtt, olyan 3 körül lehetett. Csak pezsgett, és egyszer leszedtem róla a habot. Aztán amikor úgy láttam, kellőképpen sűrű (ez ízlés kérdése), üvegekbe raktam, lefedtem, fejre állítottam. Elkészítettem a száraz dunsztot (egy nagy kosárba mindenféle pléd, takaró, egyéb, amit melegen tartja), beleraktam az üvegeket, és hagytam kihűlni (kb. egy nap). Lett 3 nagyobb (7-8 dl-es) üveggel és 6 kicsivel (3-4 dl-es).