Még egy hétig biztosan van konyhám, a további jövő előre nem látható. Egyszer lesz majd új, de azt sem lehet tudni, meddig leszek teljesen konyha nélkül. Úgyhogy most ezt a hetet még kihasználom, és igyekszem nagyon finomakat főzni/sütni :-).
Hozzávalók:
fél kg krumpli
1 tojás
kb. 25 dkg liszt
só
sárgabarack
cukor, fahéj
vaj, zsemlemorzsa
A krumplit meghámoztam, felkockáztam, sós vízben megfőztem. Figyelni kell, ne főjön túl, mert akkor nagyon lágy lesz a tészta. Leszűrtem, majd mikor kigőzölgött, krumplitörővel összetörtem. Aztán hagytam kihűlni.
Miután kihűlt, összekevertem egy tojással és annyi liszttel, amennyivel jól nyújtható tésztát kaptam. Ez kb. 25 dkg volt, de ez változó a krumpli és a tojás minőségétől függően.
A gyúródeszkát beliszteztem, kinyújtottam a tésztát nagyjából fél cm vastagra és egy nagyobb pohár segítségével kiszagattam (pogácsaszaggatóm sosem volt, szerintem nem is lesz), ill. a nagyfiam is segített. Az alaposan megmosott, kimagvalt sárgabarackot negyedekre vágtam, és megkértem a gyereket, hogy minden körre tegyen egyet. Aztán a fahéjas cukor jött, amit szintén a gyerek szórt rá a barackokra, nagyjából egy-egy kávéskanálnyit mindre. Majd jött a legnehezebb rész: gombócokat formázni úgy, hogy ne szakadjon szét a tészta, mert akkor kifő belőle a lényeg. Nekünk most 27 db gombócunk lett.
Vajon megpirítottam a zsemlemorzsát.
Sós fővő vízbe tettem a gombócokat, és addig főztem, míg fel nem jöttek a víz tetejére, ez szerintem úgy 5 perc lehetett. Szűrőkanállal kivettem és a zsemlemorzsába tettem. Tálaláskor megszórtuk fahéjas cukorral. Jól sikerült :-).