Miután néhányszor meglehetősen drágán sikerült vennem lasagne-tésztát, úgy döntöttem, ezt így nem folytatjuk. Szóltam hát anyunak, aki a házi tésztagyúrónk, hogy készítsen nekem, elmondtam a méreteket, amiket nagyjából tartania kéne. Harmadik nekifutásra sikerült olyat alkotnia, amire azt mondtam, hogy szuper (nem látott korábban lasagnet, csak készen a tányérján, amikor nálunk evett). Ma neki is álltam elkészíteni, és miután tegnap a zöldségesnél gyönyörű csiperke gombát kaptam olcsón, egyértelmű volt, hogy ma húsmentes lesz az ebéd (a levesbe azért került egy kevés hús is).
Hozzávalók:
lasagne-tészta
fél kg csiperke gomba
2 nagy fej lilahagyma
besamell mártás (5 dkg vaj, 2 ek liszt, kb. 5-6 dl tej, só, fehérbors, szerecsendió)
olívaolaj
oregánó, bazsalikom
reszelt sajt
A gombát megmostam, felkarikáztam. A hagymát megpucoltam, szintén karikákra vágtam. Elkészítettem a besamell mártást.
A sütőedény aljára kevés olívaolajat csorgattam, rátettem egy réteg tésztát, erre egy adag besamellt, majd a gomba felét. A gombát kevés olívaolajjal meglocsoltam, szórtam rá oregánót és bazsalikomot, majd rátettem egy fej hagymát karikára vágva. Újabb réteg: tészta, mártás, gomba, fűszer, hagyma. Majd újabb réteg tészta, rá a maradék mártás, tetejére reszelt sajt. 200 fokon nagyjából 25 percig sütöttem. Mivel a gombát és a hagymát is nyersen tettem bele, így a hagyma kicsit ropogós maradt, ami szerintem egyáltalán nem ront az élvezeti értékén. Az ízek ráadásul így jobban benne maradtak, a gomba és a hagyma is érződik rajta rendesen. Egyszóval finom lett :-).