HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristalycukor (5) kristálycukor (1) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2010.07.11. 22:10 A.N.R.

Az első paradicsom

Egy hétig nyaraltunk, és mire hazaértünk, megérett az első paradicsom. Meg még néhány majdnem. Kb. 10 tő paradicsomunk van a hatalmas (kb. 6 négyzetméteres) kertünkben, de mindegyiken van vagy két kg, egyelőre zöld paradicsom. Ha folyamatosan fog érni, akkor szépen megeszegetjük, ha viszont egyszerre, akkor idén is készül majd paradicsomszósz télre.

 

 

Nemcsak a paradicsomunk szép, hanem a sárgarépa is szépen növöget, már kétszer is használtam főzéshez és persze nyersen is rágcsáljuk.

A borsó másodvetés, miután anyuékét elverte a jég, utána vetettünk nálunk 2 sort (kb. egy hónapja), hogy legyen utánpótlás. Már vannak pici hüvelyek és persze tele van virággal.

 

Egyelőre úgy néz ki, a paprika is szép lesz, bár eddig még sosem sikerült igazán szépre, de idén jobb földet raktunk alá, mint korábban, ezért reménykedem. Ebből is van kb. 8 tő, és már mindegyiken több centis paprikák vannak, sárga és zöld vegyesen, ill. van egy tő kaliforniai is, azon egyelőre csak virág van.

 

Uborkánk is van néhány tő, ezeket is egy hónapja vetettük, most még csak pár centisek, de remélem, hogy mind megnő és lesz rajta szépen uborka is. Most azt várjuk, hogy a szilvafának támaszkodva felfussanak.

Szólj hozzá!

2010.06.23. 13:39 A.N.R.

Mángold-főzelék

Címkék: tej cukor mangold

A szomszéd nénitől kaptam egy táskányi mángoldot. Na nem olyan sok ez, bő fél kg. Azzal adta át, hogy úgy kell elkészíteni, mint a spenótot, és ha ízlik, ad még, hogy tudjak lefagyasztani. Nekem ízlik, szerintem a páromnak is fog, a gyerekek nem rajonganak érte, de valószínűleg fogok majd fagyasztani.

Hozzávalók:
kb. fél kg mángold
3-4 dl tej
kb. 3 ek cukor
kevés olaj, só
1 ek étkezési keményítő

A mángoldot alaposan megmostam, többször is. A vastag levélszárakat kivágtam belőle, majd feldaraboltam.

Kevés olajon megpároltam, nagyjából 4-5 dl-nyi mennyiségre esett össze. Adtam hozzá egy csipetnyi sót, 3 ek cukrot, egy ek étkezési keményítőt és nagyjából 1 dl tejet, majd botmixerrel pürésítettem, amennyire tudtam. További kb. 3 dl tejet öntöttem hozzá és néhány perc alatt összefőztem. Tükörtojással ettem - nem mondom, hogy ettük, mert a gyerkőcök inkább csak tojást kértek.

Szólj hozzá!

2010.06.14. 18:07 A.N.R.

Kandírozott eper

Címkék: eper cukor

A napokban elkészült végre a kandírozott eper. A korábban leírtakhoz képest annyit változtattam a módszeren, hogy az 5. és a 10. napon még 5-5 dkg cukrot adtam hozzá a sziruphoz.

Kb. egy napig hagytam levegőn száradni, azután tettem üvegbe. Most még nagyon fényes, de gondolom, hamarosan kicsapódik rajta a cukor és akkor picit másképp fog kinézni. A fél kg eperből kb. 35 dkg kandírozott eper készült (a hipermarketekben én 10 dkg-t 250 Ft körüli áron láttam, ehhez mérten bőven megérte, hiába kellett vele naponta dolgozni kb. 10 percet, és hiába tartott 2 hétig az elkészítése).

Természetesen beszámolok majd a felhasználásáról is.

2 komment

2010.06.11. 14:15 A.N.R.

Rozmaringos újkrumpli

Címkék: rozmaring olivaolaj so ujkrumpli

Tegnap a zöldségesnél találtam apró szemű újkrumplit, vettem is gyorsan egy nagyobb adagot (persze fele annyiért, mint a normál méretűt). Itthon a felét alaposan megmostam, a másik felét jövő hétre hagytam. Elkészítettem a világ legegyszerűbb ételét belőle.

Hozzávalók:
újkrumpli (apró szemű a legjobb)
olívaolaj (kb. 2 ek)
só, rozmaring

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy sütőtálba sorban beleraktam a krumplikat. Az olajba belekevertem a sót és a rozmaringot (mint már említettem, a rozmaringom nem élte túl a hazahozatalt, így sajnos szárítottat kellett használnom), majd a fűszeres olajat ráöntöttem a krumplira. Megforgattam a szemeket, hogy mindenhol érje az olaj. Betettem a sütőbe és kb. 45-50 perc alatt puhára sütöttem.

A kisebbik fiam tömte magába, annyira ízlett neki, a nagyobbiknak sajnos nem ízlett, de ő amúgy is elég finnyás. A mozzarellával töltött csirkefalatokat viszont a nagyobbik ette szívesebben :-).

 

Szólj hozzá!

2010.06.10. 14:08 A.N.R.

Mozzarellával töltött csirkefalatkák

Címkék: tojas pesto csirkemell mozzarella liszt zsemlemorzsa

Na jó, nem igazán falatkák, mivel elég nagyok lettek. Azt hittem, kisebbre sikerül készíteni, de annyira még nem vagyok ügyes. Viszont finom, és ez talán kompenzálja a méretet. 7 méretes darab készült.

Hozzávalók:
45 dkg csirkemell
7 db mozzarella golyó
7 tk pesto
1 tojás
só, bors

panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa (most barna kenyérből)
sütéshez: olaj

A húst megdaráltam, összekevertem egy tojással, sóval, borssal. A masszából megpróbáltam golyókat formázni, melyek közepére egy-egy tk pestót és egy-egy sajt golyót helyeztem. Bepaníroztam és bő olajban kisütöttem néhány perc alatt.

 

Szólj hozzá!

2010.06.09. 13:56 A.N.R.

Bazsalikomos pesto

Címkék: fokhagyma bazsalikom olivaolaj reszelt sajt kesudio

Megmondom őszintén, a zöldfűszerekkel nincs igazán szerencsém. Bazsalikomot harmadik kísérletre sikerült életben tartani az ablakban, metélőpetrezselymet másodszorra, metélőhagymát szintén másodszorra. Az oregánó talán túléli, a kerti mindenesetre szép, a benti nem igazán. A zsálya az egyetlen, ami gyönyörű már tavaly óta. A rozmaring sikertelen kísérlet volt. Így aztán sokszor még mindig szárított fűszereket használok a friss helyett. Ha viszont használhatok frisset, természetesen örömmel teszem, mint ennél a pestónál is.

Kis adagot készítettem, mivel nem tudtam, milyen lesz, elsőre úgy gondoltam, nem kopasztom meg az egész bazsalikomot.

Hozzávalók:
15 levél bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
3-4 szem natúr kesudió
1 ek reszelt sajt (parmezán lett volna az igazi, de elfelejtettem venni, mea culpa)
1 ek olívaolaj

A hozzávalókat botmixerbe tettem, és lassan adagolva hozzá az olajat, krémesítettem.

Szólj hozzá!

2010.06.04. 15:02 A.N.R.

Fűszeres sajtpuffancs

Címkék: tej sajt fokhagyma finom liszt zoldfuszerek

Néhány napja láttam az Egy csepp méz blogon a sajtpuffancsot, és azonnal megtetszett. Ma meg is sütöttem. Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy zabtej helyett tejet, margarin helyett vajat használtam, valamint fűszerekkel ízesítettem.

Hozzávalók (8-10 db-hoz):
2,5 dl tej
8 dkg vaj
1 tk só
14 dkg liszt
12 dkg reszelt sajt (nálam fele füstölt)
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
egy maréknyi friss zöldfűszer (bazsalikom, rozmaring, oregánó, metélő hagyma)

A tejet a vajjal és a sóval felforraltam. Hozzákevertem a lisztet, majd amikor már nem volt benne száraz rész, hozzáadtam a tojást és a reszelt sajtot. A végén az apróra vágott fűszereket és a zúzott fokhagymát is összekevertem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A masszából golyókat formáztam, nekem 9 db lett, elég méretes darabok. 30 perc alatt készre sült és isteni finom lett, 2 db bőven elég egyszerre, nagyon laktató.

 

Szólj hozzá!

2010.06.03. 14:07 A.N.R.

Csicseriborsó-krém

Címkék: fokhagyma olivaolaj szezammag csicseriborso

Az utóbbi napokban nem szívesen eszem a szokásos reggeliket, úgymint szendvics vagy kukoricapehely, hanem inkább valami krémet kennék a kenyeremre. A spájzban volt egy megbontott csomagban csicseriborsó, és mivel a család többi tagja nem nagyon rajong a csicseriborsóból készült ételekért (kivétel talán a falafel), ezért adta magát, hogy valami újat kell kipróbálnom. Ez nem igazán hummusz, csak hasonlít hozzá, ezért is neveztem egyszerűen krémnek.

Hozzávalók:
kb. 20 dkg csicseriborsó
2-3 fej fokhagyma
2 ek szezámmag
kevés olívaolaj, só, őrölt fekete bors

A csicseriborsót este beáztattam, majd délelőtt kb. másfél órát főztem sós vízben. Leszűrtem, a főzővizet félretettem. A szezámmagot kevés olívaolajon megpirítottam. A fokhagymát megpucoltam.

A botmixer edényébe tettem az összes hozzávalót (csicseriborsó, fokhagyma, pirított szezámmag, só, bors) és pürésítettem megfelelő mennyiségű főzővíz segítségével.

2 komment

2010.06.02. 15:43 A.N.R.

Tejszínes sertéshúsleves wokban

Címkék: hagyma wok paprika tejszin olivaolaj serteshus

Megint egy leves. Most valami tartalmasat akartam főzni, de nem gulyást vagy palóclevest, hanem valami könnyedebbet. Amikor nem tudom pontosan, mit is akarok főzni, általában egy nap alatt körvonalazódik a dolog, amit sokszor befolyásol a boltban tett látogatás is - ha ott meglátok valamit, akkor az is bekerülhet az ételbe. Most is egy napig gondolkodtam, hogy is valósítsam meg a főzést, aztán mire a tűzhelyhez kerültem, még mindig nem volt teljesen tiszta minden. De a végére csak kitaláltam, és igazán finom lett a végeredmény.

Hozzávalók:
50 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
fél l húsleves
1 dl tejszín
1 dl tej
egy fél piros kaliforniai paprika
egy fél sárga kaliforniai paprika
2 nagy fej vöröshagyma
olívaolaj

metélőhagyma
eperlevél tészta

A húst megmostam, felkockáztam. A hagymát megpucoltam, felkarikáztam. A wokot felforrósítottam kevés olívaolajjal, majd beletettem a hagymát és megpároltam. Kiszedtem a hagymát, az olajba a húst tettem, amit fehéredésig kavargattam. Felöntöttem a húslevessel és még fél liter vízzel, lefedtem és majdnem készre főztem.

A paprikákat csíkokra vágtam, a metélőhagymát apróra vágtam. A tejet és tejszínt összekevertem. Amikor a hús már majdnem puha volt, visszaraktam a hagymát, beleraktam a paprikát is, kicsit megsóztam (nem nagyon, hiszen húslevesben főtt), végül az eperlevél tésztát is hozzáadtam. Újra lefedtem és kb. 10 perc alatt készre főztem. Végül a tej és tejszín keverékét is hozzáöntöttem, belekevertem a metélőhagymát és egy-két perc alatt készre főztem. Tálalásig lefedve hagytam.

 

Szólj hozzá!

2010.05.28. 15:18 A.N.R.

Eper kandírozása

Már évek óta járunk "szedd magad eper" akcióba epret szedni, mert ugyan anyuék kertjében van egy darab eperföld, de az épp arra elég, hogy megegyük, ahogy érik. Fagyasztóba abból nem tudok tenni. A héten kezdődött az akció a város szélén, apuval el is mentünk szerdán epret szedni. Még nagyon kevesen voltak, és az eper sem volt még túlérve, igazából nagy részét még szinte féléretten szedtük, de megkóstoltuk, így is sokkal inkább eper-íze van, mint a mézédesnek titulált 1200 Ft-osnak a zöldségesnél. Ráadásul így nem tört össze, mire hazahoztuk. Az ára egyébként 385 Ft/kg, ha 10 kg-nál többet szedünk, akkor 350 Ft/kg. Valamivel több, mint 7 kg-t szedtünk, aminek egy része azonnal ment a fagyasztóba, a többit meg kiraktam egy tálcára az ablak mellé, és szinte láttam, ahogy pirosodik, másnapra tökéletes lett. Így újabb adag landolt a fagyasztóban, miközben a család is rájárt rendesen. Úgy döntöttem, fél kg-t megmentek és megpróbálom kandírozni. Egy csomó infót összeszedtem a netről, és azonnal kiderült, hogy ez időigényes dolog lesz, 10-14 nap múlva leszek csak készen vele. A sok-sok cikk elolvasása után nekiálltam, ha készen leszek, természetesen képpel illusztrálom a végeredményt. Most csak leírom, hogy csinálom.

Hozzávalók:
fél kg érett, de még kemény eper
3 dl víz
fél kg kristálycukor

Az epret megmostam, felnegyedeltem. A cukorból és a vízből szirupot főztem, majd ráöntöttem az eperre, hogy ellepje. Lefedtem, majd mikor kihűlt, betettem a hűtőbe. Ez volt első nap.

Innentől kezdve minden nap leszűröm majd, a levelet újra felfőzöm, és visszaöntöm, majd lefedve hűtőbe teszem. Mindaddig ismétlem, míg van rajta lé. Ha már nincs lé, akkor majd kiszedem sütőpapírra, vagy tálcára, és hagyom megszáradni. Száradás után pedig lezárt üvegben tárolom felhasználásig. Remélem, sikerülni fog. Ha igen, akkor talán megpróbálkozom majd meggyel és/vagy barackkal is. Télen a kandírozott narancshéj nagyon jól sikerült és használom is süteményekbe, remélem, ez is sikeres lesz legalább annyira.

Update: elkészült, kép itt.

2 komment

süti beállítások módosítása
Mobil