HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristalycukor (5) kristálycukor (1) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2009.11.30. 17:34 A.N.R.

Hot chocolate fondant

This is a Gordon Ramsay recipe from „make it easy”.

Serves 2:

50 g butter + a little bit to grease
2 tsp cocoa powder
50 g bitter chocolate (70% cocoa solids or more)
1 egg
1 egg-yolk
50 g brown sugar
50 g flour

I butter two ramekins and dust with cocoa powder. Melted the chocolate and butter over hot water and then left to cool for 10 minutes. Heat the oven to 160 degrees Celsius. I whisked the whole egg, the egg-yolk and the sugar with an electric whisk. Sifted the flour overt the eggs and gently fold in. Then I infused it to the chocolate mixture. Divided it 2 parts into the ramekins and baked for 12 minutes. (Maybe 160 degrees is not enough, it became too liquid but really delicious.)

 

 


 

Szólj hozzá!

2009.11.30. 17:12 A.N.R.

Csokiláva (Hot chocolate fondant)

Címkék: tojas vaj barnacukor finom liszt etcsokolade

(in English)

Mióta Londonból hazahoztam Gordon Ramsay: Makes it easy c. könyvét, rendszeresen olvasgatom, és próbálom kiválasztani, mit készítsek majd el belőle. Eddig még csak fejben válogattam. Valamelyik nap viszont megláttam ezt a receptet, és rögtön beugrott, hogy már több helyen is olvastam róla. Aki eddig megvalósította, mind azt mondta, hogy "brutálisan csokis" és "brutálisan édes". Ez utóbbi vélemény miatt én picit lecsökkentettem a cukor-mennyiséget, és úgy készítettem el, két főre. Gordon Ramsay amúgy azt írja erről a könyvében, hogy ez a kedvenc receptje. Meg tudom érteni.

Hozzávalók 2 fő részére:
5 dkg vaj + kevés a kikenéshez
2 teáskanál cukrozatlan kakaó port
5 dkg 70%-os (vagy jobb) étcsokoládé
1 egész tojás
1 tojás sárgája
5 dkg barnacukor
5 dkg liszt

2 db felfújt formát kivajaztam, majd beszórtam kakaóporral. A csokit és a vajat gőz fölött megolvasztottam, majd félreraktam 10 percre. Beizzítottam a sütőt 160 fokra. A cukrot a tojással és a tojássárgájával habosra kevertem, elektromos habverő segítségével. A lisztet beleszitáltam, és óvatosan összedolgoztam. A közben kicsit hűlt csokoládét hozzákevertem. A masszát két részre osztva beleöntöttem a formába, beraktam a sütőbe és 12 percig sütöttem.

Szerintem a 160 fok egy picit kevés, a külső réteg nem sült át mindenhol, így mikor előmelegített tányérra borítottam, kissé ellapult, nem lett igazán szép. Viszont az íze nagyon jó, és még így is brutálisan édes, no és persze brutálisan csokis. Tehát aki nem csokipárti, az meg se próbálkozzon vele. A többiek viszont bátran!

 


 

Szólj hozzá!

2009.11.29. 14:56 A.N.R.

Fűszeres házisajt - Vkf. XXX.

Címkék: joghurt fokhagyma komeny

A 30. vkf témája igazán aktuális és nagyon hasznos is. Mert mi lehet a legjobb ajándék karácsonykor? Természetesen a saját készítésű, legyen szó akár varrásról, dekupázsról, üvegfestésről vagy sütés-főzésről. A blogomban már korábban is bemutattam pár ajándéknak is megfelelő ételt-italt, ezeket:

- különféle kekszek
- fügebor
- cappuccino-por
- narancsbor

A vkf-kiírás elolvasásakor elég sokat gondolkodtam, mivel készüljek, mivel nem akartam egy újabb kekszet sütni ajándékképpen, bonbont még soha nem készítettem, mézeskalácsot sem szoktam sütni, lekvárokat anyu főz. Aztán eszembe jutott a sajt, mint lehetséges ajándék. Sok helyen olvastam már különféle házi készítésű sajtokról, krémsajtot már én is készítettem, úgy gondoltam, itt az ideje "keményebb" sajt készítésének.

Hozzávalók:
90 dkg natúr joghurt (3%-os)
2 gerezd fokhagyma
1 tk só
1 kk frissen őrölt bors
1 kk őrölt kömény
1 kk morzsolt majoranna

2 db textilpelenka (vagy egyéb sűrű szövésű anyag)
1 db tésztaszűrő
2 db fa vágódeszka
2-3 db halkonzerv (bontatlanul :-) )

Az egyik textilpelenkát beletettem a tésztaszűrőbe, beleöntöttem a joghurtot, összekötöztem, egy nagyobb fazékra raktam a szűrőt és az egészet betettem a hűtőbe csöpögni. Két nap múlva kivettem, egy tálba átöntöttem a sűrű krémsajtot.

Belekevertem a zúzott fokhagymát, a sót, borsot, köményt, majorannát. Fogtam a másik textilpelenkát, és nagyjából gombóc formában belecsomagoltam. Beraktam két vágódeszka közé, a tetejére raktam a halkonzerveket súlynak, és visszatettem a hűtőbe további két napra. 

Az eredmény egy kb. 25 dekás nem túl kemény, de elég jól vágható sajt lett, aminek az alakja most nem az igazi, de ezen azért még lehet javítani. Az íze viszont teljesen rendben van.

 


 

Amennyiben valóban ajándéknak szántam volna (most ez saját részre készült), akkor vettem volna hozzá egy fadobozt, valamilyen szép szalvétával dekoráltam volna és abban adom át. Ez természetesen még megtörténhet a jövőben :-). 

Szólj hozzá!

2009.11.23. 14:01 A.N.R.

Almás-gyömbéres muffin

Címkék: alma tojas gyomber vaj cukor fahej finom liszt

Nagyobbik fiam náthás lett (taknyos és picit köhög, láz nincs szerencsére), ezért itthon tartottam, nem vittem oviba. Úgy gondoltam, kis kényeztetés jár neki is, meg nekünk is. Ezért sütöttem muffint.

Hozzávalók:
20 dkg vaj
18 dkg cukor
20 dkg liszt
2 tojás
1 tk vaníliakivonat (mert én is készítettem)
1 tk őrölt fahéj
(ha lett volna itthon szegfűszeg, az is kerül bele, de nem volt)
3-4 dkg friss gyömbér reszelve
2 db alma apróra vágva
1 tk sütőpor
2 ek tej (ez nem feltétlenül szükséges, de az is lehet, hogy több kell, leginkább a belerakott alma mennyiségétől függ)

Először a nedves hozzávalók, aztán a szárazak, a végén a tej szükség szerint - ahogy az muffinsütésnél szokás. A formába papírkapszlikat tettem, abba kanalaztam a masszát. 200 fokon kb. 22-23 percig sütöttem - tűpróbát alkalmaztam. 

Igazán finom lett, a fiam is azt mondta, hogy "ezt szeretem", pedig ő ilyet ritkán mond.

 


 

Szólj hozzá!

2009.11.19. 10:49 A.N.R.

Édeskömény-krémleves

Címkék: gyomber tejszin edeskomeny

Vasárnap a gyáli piacon jártunk. Mivel elég messze van tőlünk, nem sűrűn fordulunk elő ott, pedig úgy tűnik, egész jó. A szokásos zöldség-gyümölcs felhozatal jó minőségű és nem drága, ráadásul lehet találni különlegességeket is, pl. láttam fügeszilvát. Ott vettem egy édeskömény gumót meg egy darabka gyömbért. Akkor még nem tudtam, mit fogok velük kezdeni, de azóta már kitaláltam. Édesköményt egyébként eddig még sosem ettünk, de mivel én alapvetően nyitott vagyok az új dolgokra, úgy gondoltam, nagy baj nem lesz belőle, max. én eszem meg az összes ételt, amit készítek belőle (sokat nem hoztam, tehát valószínűleg nem kell egy hétig ennem :-) ).

Hozzávalók:
egy db édeskömény
5 dkg vaj
kb. 1 dkg friss gyömbér
2 dl tejszín
2 dl tej
só, bors, ételízesítő (szárított zöldségekből, só nélkül)

Az édesköményt megmostam, felszeleteltem, vajon megfuttattam. Feltöltöttem kb. 8 dl vízzel és 10-12 perc alatt puhára főztem. Botmixerrel pépesítettem. Sóztam, borsoztam, tettem bele ételízesítőt és belereszeltem a gyömbért. Adtam hozzá 2 dl tejszínt és 2 dl tejet, majd visszatettem a tűzre és egyszer felrottyantottam.

Levesgyönggyel tálaltam, mivel nálunk a "golyólevest" bármikor megeszik a gyerekek.

 


 

Szólj hozzá!

2009.11.18. 13:56 A.N.R.

Rakott krumpli aszalt paradicsommal és mozzarellával

Címkék: krumpli hagyma tejszin mozzarella aszalt paradicsom

Vettem a múlt héten két csomag mozzarellát, de aztán nem használtam fel arra, amire vettem. Valamit viszont kezdeni kellett vele. Az egyiket megettem salátaként aszalt paradicsommal, a másikkal pedig ma egy újfajta rakott krumplit készítettem, amit tegnap este találtam ki.

Hozzávalók:
6-7 db krumpli
2-3 fej vöröshagyma
10-12 db aszalt paradicsom
2 dl tejszín
125 g mozzarella (többet is elbír!)
olaj, só, rozmaring
1 ek étkezési keményítő
a paradicsom fűszeres olaja

A krumplit megmostam, hámoztam, karikáztam. A hagymát megpucoltam, felkarikáztam. A tejszínt összekevertem az étkezési keményítővel és kevés rozmaringgal.

Egy tepsi aljára kevés olajat öntöttem. Elkezdtem rétegezni: krumpli (megsózva), hagyma, aszalt paradicsom, tejszín, krumpli (megsózva), hagyma, aszalt paradicsom, tejszín, krumpli. A legfelső krumpli réteget is megsóztam, majd öntöttem rá keveset az aszalt paradicsom fűszeres olajából. Ez után lefedtem alufóliával, és betettem a 200 fokos sütőbe 30 percre.

30 perc után kivettem, levettem róla az alufóliát és ráraktam a tetejére a felkarikázott mozzarellát. Visszatettem a sütőbe további 30 percre, így kicsit megpirult a teteje.

Egy nagyon egyszerű étel, de az ízek szerintem nagyon összeillenek, úgyhogy kimondottam finom. (Persze a párom hiányolja belőle a húst, de nem lehet mindig húst enni.)

 


 

Szólj hozzá!

2009.11.15. 19:54 A.N.R.

Joghurtos zsemle

Címkék: tej joghurt finom liszt

Néha már unjuk a szokásos kifliket, zsemléket, újítani kell.

Hozzávalók:
2,5 dl tej
150 gramm joghurt
50 dkg finom liszt
2 ek burgonyapehely
2 tk só
1 tk cukor
1 csomag száraz élesztő

A kenyérsütő gépbe pakoltam a hozzávalókat, elindítottam a dagasztás programot. Másfél óra múlva kivettem a tésztát, nyolc részre vágtam, megformáztam a zsemléket, letakartam, és amíg a sütő bemelegedett 200 fokra, hagytam még kelni kicsit. Aztán lekentem vízzel, betettem a sütőbe, 15 perc alatt megsütöttem. 

A tojásos-gombás krémmel valami isteni :-).

 


 

Szólj hozzá!

2009.11.14. 09:08 A.N.R.

Tojásos-gombás szendvicskrém

Címkék: tojas hagyma gomba pirospaprika

Szép gombát kaptam a zöldségesnél a napokban, vettem egy kilót. Egy része ment a pizzára, a nagyobbik részéből paprikást főztem. Ez utóbbiból "loptam" ki egy keveset, hogy szendvicskrémet készíthessek.

Odatettem főni 4 tojást. Főztem a gombapaprikást az előírásoknak megfelelően,  majd mielőtt a tejfölt beletettem volna, kiszedtem belőle néhány kanálnyit. Közben megpucoltam a megfőtt tojásokat is. Az egészet ledaráltam húsdarálón, túl sok levet nem adtam hozzá, hogy lehessen majd kenni. Végül adtam hozzá egy evőkanálnyi margarint. Alaposan összekevertem. Hidegen is nagyon finom friss kiflin vagy kenyéren, de melegszendvics is készíthető belőle reszelt sajttal a tetején. Én magában is meg bírnám enni az egészet :-). 

2 komment

2009.11.13. 11:03 A.N.R.

Reakció

A levelemre a mivilagunk.hu-ról válaszoltak. Elnézést kértek azzal, hogy nem az ő felelősségük, mit küld be a felhasználó (ebben egyébként igazuk van), és a receptnél feltüntették a kép forrásaként ezt a blogot. Szerintem ez így korrektnek mondható.

Szólj hozzá!

2009.11.13. 09:30 A.N.R.

Sajtos rúd

Címkék: tojas sajt tejfol finom liszt

Mióta az eszemet tudom, anyu állandóan süt ilyen sajtos rudat, nagyon szeretjük. Persze én is mindig segítettem neki, amióta csak képes voltam rá. Mondanom sem kell, anyu két adag alatt hozzá sem fog, nekünk azért egy adag elég egyszerre. 

Hozzávalók:
50 dkg finom liszt
25 dkg vaj
20 dkg tejföl
1 tojás
1 tk só
1 csomag szalakáli

tetejére:
1 tojás
piros paprika
reszelt sajt

A tészta gyakorlatilag ugyanaz, mint a sajtos perecé, a forma kicsit más, és ezért az íz sem pont ugyanaz. 

A lisztet a vajjal elmorzsoltam. Hozzáadtam a sót, szalakálit, tejfölt, összedolgoztam. Egy egész tojást is beledolgoztam. Addig kell gyúrni, míg a tészta el nem válik az edénytől, ha túl lágy lenne, lehet hozzá tenni kevés lisztet.

A sütőt előmelegítettem 190 fokra. A tésztát elnyújtottam ujjnyi vastagságúra - ne legyen magasabb, mert sütés közben eldőlhet. Lekentem a felvert tojással, szórtam rá piros paprikát és reszelt sajtot. Jöhet a szeletelés, amihez nem árt egy jó kés. Én anyu tanácsára egy régi, csak erre használt kést szoktam használni, amit a gázlángnál felforrósítok, így nem deformálódik a tészta vágás közben. Nagyjából 1 cm széles csíkokat kell vágni, majd azt felszeletelni 3-4-5 cm-es darabokra, ízlés szerint, és persze a kinyújtott tészta alakjának megfelelően - nekem még sosem sikerült téglalapot nyújtani.

Ez az adag tészta három nagy tepsire (vagy sütőlemezre) fér rá. Egy tepsit kb. 12 percig kell sütni (persze több tepsi is mehet egyszerre, de akkor vagy légkeverést kell alkalmazni, vagy félidőben megcserélni a tepsiket). Amikor a tészta alja kezd barnulni, akkor már jó.

Én frissen szeretem igazán, de szárazon (azaz pl. selyempapírral bélelt papírdobozban) hetekig eláll.

 

 

2 komment

süti beállítások módosítása
Mobil